HRUBÁ, Drahoslava a Iva ŽALOUDÍKOVÁ. Why to smoke? Why not to smoke? Major reasons for children s decisions on whether or not to smoke. Central European Journal of Public Health. Praha: Státní zdravotní ústav, 2010, roč. 18, č. 4, s. 202-208. ISSN 1210-7778.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Why to smoke? Why not to smoke? Major reasons for children s decisions on whether or not to smoke
Název česky Proč kouřit? Proč nekouřit? Hlavní důvody rozhodování dětí zda kouřit či ne
Autoři HRUBÁ, Drahoslava (203 Česká republika, garant) a Iva ŽALOUDÍKOVÁ (203 Česká republika).
Vydání Central European Journal of Public Health, Praha, Státní zdravotní ústav, 2010, 1210-7778.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30304 Public and environmental health
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/10:00045285
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky školní děti - kouření - predikční faktory - postoje
Klíčová slova anglicky schoolchildren - smoking - predictors - attitudes
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: prof. MUDr. Drahoslava Hrubá, CSc., učo 2422. Změněno: 5. 11. 2010 12:50.
Anotace
Study attemps to find the main factors that distinguish smokers and non-smokers in the period of their first experimentation with cigarettes. Responses concerning potential inclination to smoking were categorized into the image, influence of models role, the effects of smoking, curiosity. Reasons for non-smoking were categorized into health, aesthetic, economic, restrictive, others. Motivation for smoking were given by nearly 17 % of children in tje 3rd class and 27 % of the same cohort in the 5th class. Aspects such as image were mentioned most frequently, more ofthen by boys, by children from smoking families and those with repeated attempts to smoke. Potential benefit effects of smoking were expressed by 13 % of children in the 3rd class and 55 % of children in the 5zh class (copong stress, mood improvement), significantly more often by children with repeated smoking attempts. Health aspects were the most common reasons for not to smoke, more often presented by girls and non-smokers. The results are important for developing a strategy for primary prevention of smoking.
Anotace česky
Studie hledá hlavní faktory rozlišující kuřáky a nekuřáky v období jejich prvních pokusů s cigaretou. Odpovědi pro případnou inklinaci ke kouření byly rozděleny na image, úlohu vzorů, účinky kouření a výstřednost. Důvody pro nekouření byly kategorizovány jako zdraví, estetika, ekonomika, restrikce a jiné. Důvody pro kouření byly poskytnuty téměř 17 % žáky ve 3. třídě a téměř 27 % žáků ze stejné kohorty v 5. třídě. Nejčastěji byly uváděny aspekty image, častěji chlapci, dětmi z kuřáckých rodin a těmi, kteří kouřili opakovaně. Případné pozitivní účinky kouření byly uváděny 13 % dětí ve 3. třídě a 55 % dětí v 5. třídě (zvládání stresu, zlepšení nálady), významně častěji dětmi opakovaně kouřícími. Zdraví bylo nejčastěji uváděno jako důvod pro nekouření, častěji dívkami a dětmi, které ještě nezkoušely kouřit. Výskydly studie jsou důležité pro vývoj primárně preventivních programů proti kouření.
Návaznosti
MSM0021622421, záměrNázev: Škola a zdraví pro 21. století
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Škola a zdraví pro 21. století
VytisknoutZobrazeno: 6. 5. 2024 01:15