2010
Common polymorphism in Per3 gene, dietary composition and time structure of energy intake in the Central-European Caucasian population
ŠŤASTNÝ, Jiří, Julie BIENERTOVÁ VAŠKŮ, Petr BIENERT, Jolana LIPKOVÁ, Zlata PISKÁČKOVÁ et. al.Základní údaje
Originální název
Common polymorphism in Per3 gene, dietary composition and time structure of energy intake in the Central-European Caucasian population
Název česky
Častý VNTR v genu pro Per3, skladba potravy a časová struktura příjmu potravy u středoevropské populace
Autoři
ŠŤASTNÝ, Jiří (203 Česká republika), Julie BIENERTOVÁ VAŠKŮ (203 Česká republika, garant), Petr BIENERT (203 Česká republika), Jolana LIPKOVÁ (203 Česká republika), Zlata PISKÁČKOVÁ (203 Česká republika), Zuzana DERFLEROVÁ BRÁZDOVÁ (203 Česká republika) a Anna VAŠKŮ (203 Česká republika)
Vydání
2010
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Konferenční abstrakt
Obor
Genetika a molekulární biologie
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV
RIV/00216224:14110/10:00045334
Organizační jednotka
Lékařská fakulta
Klíčová slova česky
Per3; VNTR; příjem energie; přirozené potravní preference
Klíčová slova anglicky
Per3; VNTR; energy intake; native food preferences
Příznaky
Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 11. 11. 2010 14:56, prof. MUDr. Julie Dobrovolná, Ph.D.
V originále
Introduction: Recent studies have demonstrated a tight relationship between circadian rhythmicity and the development of obesity and its related traits. In this study, we investigated possible associations of the VNTR polymorphism in the Per3 gene with obesity-related anthropometric traits and behavioral patterns.This is the first study to investigate the relationship between VNTR polymorphism in Per3 gene and behavioral patterns of the food intake in humans; VNTR seems to influence rather the qualitative dietary structure than the time patterns of food intake.
Česky
Jedná se o dosud první studii zkoumající vztah mezi VNTR v genu pro Per3 a behaviorálními vzorci příjmu potravy u člověka. Zdá se, že VNTR ovlivňuje spíše kvalitativní strukturu nativně preferované stravy než časové vzorce příjmu potravy.