LIPOVÝ, Břetislav, Nora GREGOROVÁ, Hana ŠTROBLOVÁ, Martin ZEMAN, Karel SCHNELLER, Hana ŘIHOVÁ, Radomír MAGER, Ivan SUCHÁNEK a Pavel BRYCHTA. Fatální herpetická komplikace kriticky popáleného pacienta. Hojení ran. Semily: Nakladatelství GEUM, 2010, roč. 4 (2010), č. 4, s. 8-11. ISSN 1802-6400.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Fatální herpetická komplikace kriticky popáleného pacienta
Název česky Fatální herpetická komplikace kriticky popáleného pacienta
Název anglicky Fatal herpetic complication in a critically burnt patient
Autoři LIPOVÝ, Břetislav, Nora GREGOROVÁ, Hana ŠTROBLOVÁ, Martin ZEMAN, Karel SCHNELLER, Hana ŘIHOVÁ, Radomír MAGER, Ivan SUCHÁNEK a Pavel BRYCHTA.
Vydání Hojení ran, Semily, Nakladatelství GEUM, 2010, 1802-6400.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30300 3.3 Health sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky herpes simplex virus popáleniny
Klíčová slova anglicky herpes simplex virus burns
Změnil Změnil: prof. MUDr. Břetislav Lipový, Ph.D., MBA, LL.M., učo 60248. Změněno: 9. 12. 2010 16:36.
Anotace
Dnes mají infekční komplikace dominantní podíl na mortalitě těžce popálených pacientů. Trochu se v současné době zapomíná, že nejen bakterie a houby, ale také viry představují reálnou hrozbu, která může mít u těchto pacientů fatální následky. V kazuistice prezentujeme případ kriticky popáleného pacienta s diagnostikovanou herpetickou infekcí, u kterého i přes intenzivní péči došlo k rozvoji multiorgánového selhání a k úmrtí.
Anotace anglicky
Nawadays, infectious complications represent a dominant proportion in the mortality of severely burnt patients. Currently, it is slightly omitted, that not only bacteria and fungi, but also viruses represent a real threat that could have fatal consequences in these patients. In the case report we present a case of severely burnt patient with a diagnosed herpetic infection, in whom, despite of an intensive care, multiorgan failure developed and death occurred.
VytisknoutZobrazeno: 14. 5. 2024 23:20