MATĚJOVSKÁ KUBEŠOVÁ, Hana. Travelling seniors - cardiovascular and other risks. Belgorod State University Scientific bulletin. Medicine Pharmacy. Belgorod, 2010, roč. 12, č. 1, s. 111-117. ISSN 1990-5327.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Travelling seniors - cardiovascular and other risks
Autoři MATĚJOVSKÁ KUBEŠOVÁ, Hana (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Belgorod State University Scientific bulletin. Medicine Pharmacy, Belgorod, 2010, 1990-5327.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30201 Cardiac and Cardiovascular systems
Stát vydavatele Rusko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/10:00045983
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky cestující senior - economy class syndrome - cestovatelský průjem - očkování - preventivní opatření
Klíčová slova anglicky Senior traveller; Economy class syndrome; Traveller diarrhoea; Vaccination; Preventative and prophylactic measures for travel
Změnil Změnila: prof. MUDr. Hana Matějovská Kubešová, CSc., učo 1091. Změněno: 19. 1. 2011 22:56.
Anotace
Travelling seniors, cardiovascular and other risks. The number of seniors undertaking longer and more demanding journeys at an advanced age has been on the increase. Chronic illnesses together with the physical and mental demands of travelling make seniors vulnerable. Geriatricians and general practitioners should be able to assess the risks that could lead to the deterioration of the condition during travel and to co-operate with the travellers to minimise such risks. The article analyses the cardiovascular risks associated with long flights and stays in a hot climate: complications of ischaemic heart disease, especially certain correlates of myocardial infarction during travel for which the identified risk factors included short-term planning of the journey, unusual destinations, a lower level of education, life in partnership, travel by car in comparison with other means of transport, accommodation in tents, trailers or caravans as compared to accommodation in a hotel. In terms of time, acute complications mostly occurred during the first two days of travel. Thromboembolic complications are discussed with regard to the new aspects of economy class syndrome. Attention is also given to arrhythmias, complications of hypertension, circulation failures, diarrhoeas, and their possible consequences. The article is concluded with two case histories and a table of recommendations for the minimisation of travel-related risks.
Anotace česky
Počet seniorů absolvujících i delší a náročnější cesty i ve vyšším věku stoupá. Chronické choroby společně s fyzickými i psychickými nároky cesty činí seniora vulnerabilním. Geriatr i praktický lékař by měli být schopni vyhodnotit rizika, která mohou vést k dekompenzaci stavu v průběhu vlastní cesty, a v součinnosti s cestovatelem samotným je minimalizovat. Jsou rozebírána rizika kardiovaskulární vzhledem k dlouhým letům a pobytu v horkém prostředí, komplikace ischemické choroby srdeční, zvláště některé souvislosti výskytu infarktu myokardu během cesty, pro který byly vypozorovány rizikové faktory krátkodobé plánování cesty, neobvyklá destinace, nižší úroveň vzdělání, život v partnerském svazku, cestování autem oproti ostatním dopravním prostředkům, bydlení ve stanu nebo přívěsu/campingovém voze oproti bydlení v hotelu. Z hlediska časového se akutní komplikace objevovaly nejčastěji v prvních dvou dnech cesty. Tromboembolické komplikace jsou diskutovány s ohledem na nové aspekty economy class syndromu. Pozornost je věnována arytmiím, komplikací hypertenze, oběhovému selhání, průjmovým onemocněním a jejich možným důsledkům. Na závěr jsou uvedeny dvě kasuistiky a tabulka s doporučeními pro minimalizaci rizik cesty.
VytisknoutZobrazeno: 13. 5. 2024 20:18