SVOBODOVÁ, Klára. Arbitrabilita jako důvod pro odmítnutí uznání a výkonu cizího rozhodčího nálezu. In COFOLA 2010: the Conference Proceedings. Brno: Masarykova univerzita, 2010, s. 919-940, 21 s. ISBN 978-80-210-5151-5.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Arbitrabilita jako důvod pro odmítnutí uznání a výkonu cizího rozhodčího nálezu
Název česky Arbitrabilita jako důvod pro odmítnutí uznání a výkonu cizího rozhodčího nálezu
Název anglicky Arbitrability as a Reason for Refusal of Recognition and Enforcement of Foreign Arbitral Award
Autoři SVOBODOVÁ, Klára (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Brno, COFOLA 2010: the Conference Proceedings, od s. 919-940, 21 s. 2010.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50500 5.5 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14220/10:00046175
Organizační jednotka Právnická fakulta
ISBN 978-80-210-5151-5
Klíčová slova česky Newyorská úmluva; článek V odst. 2; veřejný pořádek; arbitrabilita
Klíčová slova anglicky New York Convention; Article V(2); public policy; arbitrability.
Změnil Změnila: Mgr. Petra Georgala, učo 32967. Změněno: 30. 4. 2012 11:51.
Anotace
Arbitrabilita, resp. nearbitrabilita sporu patří mezi důvody, pro které je možné odmítnout uznání cizího rozhodčího nálezu. Tento důvod je obsažen v článku V odst. 2 pís. a) Newyorské úmluvy. Článek V odst. 2 pís. a) úmluvy umoţňuje soudu odmítnout uznání cizího rozhodčího nálezu, jestliţe soud zjistí, ţe předmět sporu nemůţe být předmětem rozhodčího řízení podle práva této země. Jedná se o důvod, který soud zkoumá z úřední povinnosti. Arbitrabilita v úmluvě je v literatuře často chápána jakou součást veřejného pořádku ve smyslu článku V odst. 2 pís. b). V současné době převládá názor, ţe veřejný pořádek podle článku V odst. 2 pís. b) je nutné vnímat jako tzv. mezinárodní veřejný pořádek. Cílem tohoto příspěvku je analýza článku V odst. 2 pís. a) včetně vybrané judikatury soudů smluvních států úmluvy. Tento příspěvek směřuje k potvrzení hypotézy, ţe nearbitrabilitu jako důvod pro odmítnutí uznání rozhodčího nálezu je nutné vnímat jakou součást tzv. mezinárodního veřejného pořádku.
Anotace anglicky
Arbitrability of a dispute ranks among the reasons which can lead to denial of recognition of a foreign arbitral award. This reason is to be found in the Article V(2)(a) of the New York Convention. Article V(2)(a) enables a court to refuse the recognition of a foreign arbitral award if the court finds out that the dispute is not arbitrable according to the law of the country where the recognition is sought. The court considers this reason on its own motion. In the literature, the arbitrability in the Convention is often considered as a part of public policy in the sense of the Article V(2)(b). Under the predominant view, public policy according to Article V(2)(b) is understand to be international public policy. The aim of this article is the analysis of the Article V(2)(a) of the Convention including the relevant case law. This article wants to confirm the hypothesis that the arbitrability as the reason for refusal of recognition of foreign arbitral award is to be considered as the part of international public policy.
VytisknoutZobrazeno: 27. 4. 2024 02:26