ŠÍDLO, Michal, Přemysl LUBAL a Pavel ANZENBACHER JR. Development of halide sensor based on 4-(2-Pyridylazo)resorcinol (PAR). In FACSS 2010 Abstract book. 2010.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Development of halide sensor based on 4-(2-Pyridylazo)resorcinol (PAR)
Autoři ŠÍDLO, Michal (203 Česká republika, domácí), Přemysl LUBAL (203 Česká republika, garant, domácí) a Pavel ANZENBACHER JR. (840 Spojené státy).
Vydání FACSS 2010 Abstract book, 2010.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 10406 Analytical chemistry
Stát vydavatele Spojené státy
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/10:00046188
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova anglicky PAR; halide sensor; chloride; bromide; iodide; sensor array; ANN
Změnil Změnil: prof. RNDr. Přemysl Lubal, Ph.D., učo 1271. Změněno: 11. 1. 2011 13:28.
Anotace
Halide salts are used as raw materials in industrial processes and they are also present in natural mineral waters. Due to the wide impact of those anions on health and environment there is a need for fast, inexpensive and practical methods for halide anion determination. The azodyes are well known as widely utilized chromogenic reagents for determination of a number of metal ions. Unfortunately, their determination is in some cases hampered by the presence of interfering anions. This contribution discuss the results of the analysis of this phenomena for selected Tl(III)-PAR system which was employed for determination of iodide, bromide, and chloride after optimization of experimental conditions. Since the color change in aqueous solution caused by a ligand substitution reaction is sufficiently large, the studied system can be used as potential inexpensive halide chemosensor available for general practice. The attempt to analyze halide(s) in mixture was done by experimental data treatment by ANN.
Návaznosti
LC06035, projekt VaVNázev: Centrum biofyzikální chemie, bioelektrochemie a bioanalýzy. Nové nástroje pro genomiku, proteomiku a biomedicínu.
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Centrum biofyzikální chemie, bioelektrochemie a bioanalýzy. Nové nástroje pro genomiku, proteomiku a biomedicínu
ME09065, projekt VaVNázev: Výzkum nových detekčních systémů na bázi senzorových polí pro použití ve speciační analýze
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Výzkum nových detekčních systémů na bázi senzorových polí pro použití ve speciační analýze, Program výzkumu a vývoje KONTAKT (ME)
MUNI/A/0992/2009, interní kód MUNázev: Vývoj metodologie a instrumentace analytické chemie pro studium složení a vlastností přírodních a syntetických materiálů (Akronym: MIA)
Investor: Masarykova univerzita, Vývoj metodologie a instrumentace analytické chemie pro studium složení a vlastností přírodních a syntetických materiálů, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 14. 5. 2024 09:40