POTREPČIAKOVÁ, Stanislava, Anna HRAZDIROVÁ, Yvonne STAŇKOVÁ a Jana SKŘIČKOVÁ. Imunokompromitovaný pacient - vděčný objekt mykobakterií. Kazuistiky v alergologii, pneumologii a ORL. Praha: GEUM, 2010, roč. 7, č. 4, s. 18-21. ISSN 1802-0518.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Imunokompromitovaný pacient - vděčný objekt mykobakterií
Název česky Imunokompromitovaný pacient - vděčný objekt mykobakterií
Název anglicky Immunocompromised patient – a rewarding object for mycobacteria
Autoři POTREPČIAKOVÁ, Stanislava (703 Slovensko, garant), Anna HRAZDIROVÁ (203 Česká republika, domácí), Yvonne STAŇKOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Jana SKŘIČKOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Kazuistiky v alergologii, pneumologii a ORL, Praha, GEUM, 2010, 1802-0518.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30000 3. Medical and Health Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/10:00051624
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky mycobacteria; Immunocompromised patient; tuberculosis
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Michal Petr, učo 65024. Změněno: 16. 4. 2012 13:38.
Anotace
Autoři prezentují komplikovaný případ tuberkulózy u imunokompromitované pacientky po transplantaci jater na trvalé imunosupresivní léčbě. Pacientka byla přijata v klinicky závažném stavu na Kliniku nemocí plicních a TBC pro tuberkulózu peritonea a jater. V průběhu hospitalizace byla diagnostikována tuberkulóza střev, pravého oka, miliární tuberkulóza plic, tuberkulózní pleuritida. Při léčbě čtyřkombinací antituberkulotik se asi po 3 týdnech začal původně velmi závažný klinický stav postupně zlepšovat, kontrolní odběry na mykobakteria byly opakovaně negativní a pacientka byla propuštěna do ambulantní péče.
Anotace anglicky
The authors present a complicated case of tuberculosis in an immunocompromised female patient after a liver transplantation with a permanent immunosuppressive therapy. The patient was admitted in serious condition to the Clinic of Respiratory Diseases and TBC due to tuberculosis of peritoneum and liver. During the hospitalization the tuberculosis of the intestine, the right eye, miliar pulmonary tuberculosis, and TBC pleuritis were diagnosed. On the treatment a quadrucombination of antituberculotics the originally serious health condition started to improve gradually, control samples were repeatedly negative for mycobacteria and the patient was discharged to the out-patient care.
VytisknoutZobrazeno: 11. 10. 2024 00:40