KUBIATKO, Milan. Czech university students attitudes towards ICT used in science education. Journal of Technology and Information Education. 2010, roč. 2, č. 3, s. 20-25. ISSN 1803-537X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Czech university students attitudes towards ICT used in science education
Název česky Postoje českých vysokoškolských studentů k používaní ICT v přírodovédných předmětech
Autoři KUBIATKO, Milan (703 Slovensko, garant, domácí).
Vydání Journal of Technology and Information Education, 2010, 1803-537X.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14410/10:00046307
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Klíčová slova česky postoje; informační a komunikační technologie; dotazník; přírodovědné předměty; vysokoškolští studenti
Klíčová slova anglicky attitudes; information and communication technologies; questionnaire; science teaching; university students
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: PaedDr. Milan Kubiatko, PhD., učo 108312. Změněno: 8. 3. 2013 11:07.
Anotace
This paper focuses on differences of attitudes related to information and communication technologies among Czech university students. Students attitudes were evaluated summatively and with respect to gender, grade, and residence. The sample consisted of a total of 316 university students. The data analysis included factor analysis, ANCOVA, ANOVA, and t-test. The factor analysis yielded five dimensions: 1) Influence of ICT on teaching process, 2) Influence of ICT on human body and environment, 3) Using of ICT in teaching, 4) School and ICT, 5) ICT as didactic equipment. As a result, male students, sophomores, and students living in town showed more positive attitudes in comparison to other respective groups.
Anotace česky
Příspěvek je zaměřen na postoje studentů českých vysokých škol k informačním a komunikačním technologiím. Postoje byly vyhodnocovány jako celek a také s ohledem na pohlaví, ročník studia a bydliště respondentů. Výzkumný vzorek tvořilo 316 studentů vysokých škol. Faktorová analýza, ANCOVA, ANOVA a t-test byly použity jako statistické metody. Použitím faktorové analýzy bylo zjištěno 5 dimenzí: 1) Vliv ICT na vyučovací proces, 2) Vliv ICT na lidský organismus a prostředí, 3) Použití ICT ve vyučování, 4) Škola a ICT, 4) ICT jako didaktická pomůcka. Studenti (muži), studenti druhého ročníku a studenti žijící ve městě prokázali pozitivnější postoj k ICT v porovnání s ostatními skupinami.
VytisknoutZobrazeno: 30. 8. 2024 21:58