SMRČKA, Martin, Andrea ŠPRLÁKOVÁ-PUKOVÁ, Vladimír SMRČKA a Miloš KEŘKOVSKÝ. Problematika indikace operační léčby u intramedulárních lézí. Česká a Slovenská Neurologie a Neurochirurgie. Praha: Česká Lékařská společnost J.E.Purkyně, 2010, roč. 73, č. 4, s. 393-397. ISSN 1210-7859.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Problematika indikace operační léčby u intramedulárních lézí
Název anglicky Problems Involved in Indications for Operative Treatment in Intramedullary Lesions
Autoři SMRČKA, Martin (203 Česká republika, garant, domácí), Andrea ŠPRLÁKOVÁ-PUKOVÁ (203 Česká republika, domácí), Vladimír SMRČKA (203 Česká republika, domácí) a Miloš KEŘKOVSKÝ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Česká a Slovenská Neurologie a Neurochirurgie, Praha, Česká Lékařská společnost J.E.Purkyně, 2010, 1210-7859.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30000 3. Medical and Health Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Impakt faktor Impact factor: 0.393
Kód RIV RIV/00216224:14110/10:00051651
Organizační jednotka Lékařská fakulta
UT WoS 000281685800005
Klíčová slova česky intramedulární tumor; magnetická rezonance; operační léčba
Klíčová slova anglicky intramedullary tumour; magnetic resonance imaging; surgery
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnil: Mgr. Michal Petr, učo 65024. Změněno: 1. 3. 2012 10:39.
Anotace
Diagnostika intramedulárních lézí je problematická i v éře magnetické rezonance (MR). Zjištění etiologie procesu je z pohledu neurochirurga velmi důležité, protože je podstatné pro indikaci operačního výkonu. Indikace musí být jasně odůvodněná, jelikož operace intramedulární léze je zatížena vysokým rizikem poškození pacienta. V obecné rovině platí, že o operaci uvažujeme u tumorózních expanzí a některých cévních malformací. Naopak u netumorózních expanzí obvykle postupujeme konzervativně. Problémem je často obtížná diagnostika procesu na MR, a to nejen ve smyslu stanovení pravděpodobného typu tumoru, ale mnohdy i v diferenciální diagnostice tumorózní a netumorózní léze (zánět, ischemie, demyelinizace). Někdy nepomůže ani anamnéza a klinické vyšetření pacienta. Autoři v článku tyto problémy ukazují na příkladu několika kazuistik. Závěrem doporučují, aby se v případě jakýchkoliv pochybností o etiologii procesu (tedy o indikaci operace) s operačním výkonem (včetně biopsie) nějakou dobu počkalo a provedlo se kontrolní MR vyšetření. Přirozený průběh onemocnění obvykle nakonec sám ukáže, jak nejlépe postupovat.
Anotace anglicky
The diagnostics of intramedullary lesions remain difficult even in these days of MRI. Verification of the aetiology of the pathological process is very important from a neurosurgical point of view, because it plays a substantial part in indications for operative treatment. It is vital that such indication be clearly established, since operations for intramedullary lesion involve a high risk of iatrogenic damage to the patient. In general, tumour and vascular malformations are considered sufficient reasons for operation. On the other hand, conservative treatment is usually preferred for non-tumorous expansions. Differential diagnosis with the aid of MRI is difficult, not only in terms of the type of the tumour but further in terms of distinguishing between tumorous and non-tumorous lesions (inflammation, ischemia, demyelinisation). Sometimes even the patient’s history and neurological examination cannot help. The authors of this article illustrate this difficult topic by means of several case reports. They recommend that, should some doubt exist about the aetiology of the process, operative treatment (including biopsy) always be delayed, and a follow-up MRI performed after some time. In the end, the natural course of the disease will usually indicate how best to proceed.
VytisknoutZobrazeno: 8. 5. 2024 01:42