VIDOVICOVÁ, Lucie a Eva GREGOROVÁ. Nová města a staří lidé. Sociální studia. Brno: Masarykova univerzita, 2010, roč. 2010, č. 3, s. 81-93. ISSN 1214-813X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Nová města a staří lidé
Název anglicky New cities and older people
Autoři VIDOVICOVÁ, Lucie (203 Česká republika, garant, domácí) a Eva GREGOROVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Sociální studia, Brno, Masarykova univerzita, 2010, 1214-813X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50000 5. Social Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14230/10:00046731
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
Klíčová slova anglicky older people; ageing; gentrification; revitalisation; social exclusion
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Lucie Vidovićová, Ph.D., učo 11638. Změněno: 28. 1. 2016 13:29.
Anotace
Tento článek prezentuje přehled současných diskusí o dynamickém vývoji moderních měst, tj. zejména revitalizace, gentrifikace a regenreace fyzického prostředí, a jejich dopad na kvaltiu života starších lidí, kteří žijí v těchto oblastech. Argumentujeme, že tyto procesy jsou vysoce normativní a prezentují se jako primárně mladistvé změny. Jako takové mohou být považovány za manifestaci věkové diskriminace či ageismu, neboť starší lidé se zdají být procesem urbání revitalizace znevýhodněni, včetně vyšího rizika vymístění. přesto musíme získat větší vhled do vzájemných vlivů mezi stárnutím a environmentálními/urbáními změnami obecně, abychom mohli budovat věkově inkluzivní společnost.
Anotace anglicky
This article presents an overview of recent discussions on dynamic development in modern cities, namely revitalisation, gentrification and regeneration of build environment and its impact of quality of life of older people living within these areas. We argue that these processes are highly normative and present themselves as primarily youthful enterprises. As such they may be considered as a manifestation of age discrimination or even ageism, since older people seem to be more disadvantaged by urban revitalization and at higher risk of displacement. However, we need to gain more understanding of mutual influence between ageing and environmental/urban change in general in order to pursue in building (age) inclusive society.
Návaznosti
GAP404/10/1555, projekt VaVNázev: Stáří v prostoru: regenerace, gentrifikace a sociální exkluze jako nové problémy environmentální gerontologie
Investor: Grantová agentura ČR, Stáří v prostoru: regenerace, gentrifikace a sociální exkluze jako nové problémy environmentální gerontologie
MSM0021622408, záměrNázev: Reprodukce a integrace společnosti (Akronym: IVRIS)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Reprodukce a integrace společnosti
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 06:19