DÍTĚ, Petr a Bohuslav KIANIČKA. Chronická břišní bolest v podbříšku a v jámě kyčelní. Gastroenterol prax. Bratislava: SAMEDI s.r.o., 2010, roč. 9, č. 2, s. 62 - 64. ISSN 1336-1473.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Chronická břišní bolest v podbříšku a v jámě kyčelní
Název anglicky Chronic Abdominal Pain in Hypogastrium and Illiac Fossa
Autoři DÍTĚ, Petr (203 Česká republika, garant, domácí) a Bohuslav KIANIČKA (203 Česká republika, domácí).
Vydání Gastroenterol prax, Bratislava, SAMEDI s.r.o. 2010, 1336-1473.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/10:00046881
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky bolest jámy kyčelní. pelvická bolest . adheze. střevní okluze . mimobřišní etiologie bolesti
Klíčová slova anglicky pain in iliac fossa. pelvic pain . adhesion . intestinal occlusion . extraabdominal pain etiology
Změnil Změnila: doc. MUDr. Helena Němcová, CSc., učo 659. Změněno: 17. 1. 2011 16:04.
Anotace
Chronické bolesti s lokalizací v oblasti jámy kyčelní a obecně malé pánve jsou častým stavem. Bolest svým charakterem výrazně ovlivňuje kvalitu života nemocných. Příčinou bolestí jsou afekce gynekologické, gastroenterologické a zvláště pak střevní okluze. Diagnostika je stále velice oklíčená a kromě zobrazovacích metod má své významné místo diagnostická laparotomie. Léčba kauzální je v adheziolýze, resp. léčbě primárního gynekologického či gastroenterologického onemocnění. Klíčová slova: bolest jámy kyčelní, pelvická bolest, adheze, střevní okluze, mimobřišní etiologie bolesti Chronické bolesti s lokalizací v oblasti jámy kyčelní a obecně malé pánve jsou častým stavem. Bolest svým charakterem výrazně ovlivňuje kvalitu života nemocných. Příčinou bolestí jsou afekce gynekologické, gastroenterologické a zvláště pak střevní okluze. Diagnostika je stále velice oklíčená a kromě zobrazovacích metod má své významné místo diagnostická laparotomie. Léčba kauzální je v adheziolýze, resp. léčbě primárního gynekologického či gastroenterologického onemocnění.
Anotace anglicky
Chronic pains in iliac fossa and pelvis minor are common conditions. Pain significantly affects the quality of life of patients. The causes of pains are gynecological, gastroenterological affections and mostly intestinal occlusions. In diagnostics imaging methods and diagnostic laparotomy have a significant place. Causal treatment is adhesiolysis or treatment of primary gynecological or gastroenterological disease.
VytisknoutZobrazeno: 16. 7. 2024 16:44