THON, Vojtěch. Jak na bodnutí hmyzem a reakci na alergen? Interní medicína pro praxi. 2010, roč. 12, č. 6, s. 330-332. ISSN 1212-7299.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Jak na bodnutí hmyzem a reakci na alergen?
Název česky Jak na bodnutí hmyzem a reakci na alergen?
Název anglicky How to deal with insect stings and reaction to the allergen?
Autoři THON, Vojtěch (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Interní medicína pro praxi, 2010, 1212-7299.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30102 Immunology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/10:00040872
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky vosa; včela; hmyzí alergeny; anafylaktická reakce; imunoterapie
Klíčová slova anglicky yellow jacket; honeybee; insect venom allergens; anaphylactic reaction; immunotherapy
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: prof. MUDr. Vojtěch Thon, Ph.D., učo 2483. Změněno: 10. 4. 2013 12:17.
Anotace
Alergické reakce na jed blanokřídlého hmyzu se mohou projevit širokým spektrem příznaků od rozsáhlého lokálního otoku až k celkové anafylaktické reakci. K systémové reakci dochází u 3 % dospělých a u 1 % dětí. K těžké reakci může dojít kdykoli bez předchozího varování. Lékem volby akutní anafylaktické reakce je adrenalin. Diagnostické testy k průkazu senzibilizace mají být provedeny u všech pacientů, kteří systémovou reakci prodělali. Provádějí se kožní testy s jedem blanokřídlého hmyzu a vyšetřují specifické sérové IgE protilátky. Mezi jednotlivými čeleděmi blanokřídlého hmyzu jsou alergeny odlišné, avšak v rámci jedné čeledi jsou strukturálně podobné. Kauzální léčbou je alergenová imunoterapie hmyzím jedem, která je velmi účinná.
Anotace anglicky
Allergic reactions to insect stings can cause bright variety of symptoms from local extreme swelling to systemic anaphylaxis. Systemic reactions affect 3 % of adults and 1 % of children. Severe reactions can occur at any age without warning. The treatment of choice for acute anaphylaxis is epinephrine injection. Diagnostic tests should be carried out in all patients with a history of a systemic reaction to detect sensitization. Testing comprises skin test with Hymenoptera venoms and serologic evidence of venom-specific IgE antibodies. Hymenoptera venoms contain glycoprotein allergens which are unique to each family but are similar among the vespids. Venom immunotherapy is a highly effective causal treatment.
VytisknoutZobrazeno: 27. 4. 2024 04:08