KUBÍČEK, Petr a Vojtěch LUKAS. Využití bezdrátových senzorových sítí v zemědělství a jejich kartografická vizualizace. Online. In Monika Šumberová. Geografie pro život ve 21. století: Sborník příspěvků z XXII. sjezdu České geografické společnosti pořádaného Ostravskou univerzitou v Ostravě 31. srpna - 3. září 2010. Ostrava: Ostravská univerzita v Ostravě, 2010, s. 325-334, 9 s. ISBN 978-80-7368-903-2.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Využití bezdrátových senzorových sítí v zemědělství a jejich kartografická vizualizace
Název česky Využití bezdrátových senzorových sítí v zemědělství a jejich kartografická vizualizace
Název anglicky Geovisualization and Application of Wireless Sensor Networks in Agriculture
Autoři KUBÍČEK, Petr (203 Česká republika, garant, domácí) a Vojtěch LUKAS (203 Česká republika).
Vydání Ostrava, Geografie pro život ve 21. století: Sborník příspěvků z XXII. sjezdu České geografické společnosti pořádaného Ostravskou univerzitou v Ostravě 31. srpna - 3. září 2010. od s. 325-334, 9 s. 2010.
Nakladatel Ostravská univerzita v Ostravě
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor Zemský magnetismus, geodesie, geografie
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
Kód RIV RIV/00216224:14310/10:00049237
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISBN 978-80-7368-903-2
Klíčová slova česky bezdrátové senzorové sítě; kartografická vizualizace; zemědělství; interoperabilita.
Klíčová slova anglicky wireless sensor networks; geovisualization; agriculture; interoperability.
Změnil Změnil: prof. RNDr. Petr Kubíček, CSc., učo 1919. Změněno: 15. 4. 2013 10:51.
Anotace
Bezdrátové senzorové sítě (Wireless sensor networks,WSN) nabývají v zemědělství stále více na významu. Umožňují online získávání aktuálních informací sloužících pro podporu rozhodování, management a evidenci zemědělských operací. S ohledem na vývoj a rozšiřování lokálně specifického hospodaření (nazýváno také precizním zemědělstvím) se otevírají možnosti využití senzorových sítí při mapování lokální variability půdních a porostních podmínek pozemků. V rámci projektu Agrisensor je ověřována metodika kartografické vizualizace a modelování základních agrometeorologických jevů získaných na základě monitoringu WSN. Projekt technologicky vychází z iniciativ iniciativy Open Geospatial Consortia (OGC) nazvané Sensor Web Enablement (SWE), která specifikuje způsob připojení libovolných senzorů k síti Internet.
Anotace anglicky
The effectiveness of decision-making in agriculture domain can be improved by integrating current local environmental and agro monitoring with Geographic Information System (GIS) and wireless sensor networks (WSN). Effectiveness of any information system can be evaluated on the basis of its ability to deliver relevant, accurate, and timely information. Every sensor used for agricultural applications has a location, and a sensor location is almost always important. The spatial extension and near real time availability of sensor information layers in geospatial applications create a great potential. The Agrisensor project is evaluating the cartographic visualization methods and modelling of agricultural and metrological information acquired by WSN. Project is technologically based on Sensor Web Enablement (SWE) initiative proposed by Open Geospatial Consortia (OGC) and specifying the interoperability of sensor networks and geoinformation infrastructure.
Návaznosti
GA205/09/1437, projekt VaVNázev: Kartografická vizualizace senzorických sítí pro zemědělství (AgriSensor)
Investor: Grantová agentura ČR, Kartografická vizualizace senzorických sítí pro zemědělství (Agrisensor)
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 21:07