ŠRAMKOVÁ, Dana a David SEHNÁLEK. Europeizacja prawa finansowgo na przykładzie prawa celnego i walutowego. Studia Ełckie. 2010, roč. 2010, č. 12, s. 295-301. ISSN 1896-6896.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Europeizacja prawa finansowgo na przykładzie prawa celnego i walutowego
Název anglicky Europeization of the Financial law Examplifies by Custom and Monetary Law
Autoři ŠRAMKOVÁ, Dana (203 Česká republika, garant, domácí) a David SEHNÁLEK (203 Česká republika, domácí).
Vydání Studia Ełckie, 2010, 1896-6896.
Další údaje
Originální jazyk polština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50500 5.5 Law
Stát vydavatele Polsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14220/10:00047167
Organizační jednotka Právnická fakulta
Klíčová slova anglicky European Union Law; Financial law; Law of Customs; Monetary Law
Změnil Změnila: Mgr. Petra Georgala, učo 32967. Změněno: 3. 5. 2012 15:45.
Anotace
Współcześnie dla tworzenia, interpretacji i stosowania norm prawa finansowego potrzeba jest oprócz wiedzy na temat danego typu gospodarki i aktualnych norm prawa finansowego również znajomość istotnych norm prawa EU. Z punktu widzenia państw członkowskich proces europeizacji przynosi zarazem w pewnym sensie zyski i straty, ale również okazję do konstruktywnego włączenia danego porząadku prawnego do procesu europeizacji. Europeizacja więc nie oznacza narzuczania narodowego prawa finansowego poprzez obcą władzę, ale chodzi (powinno chodzić) o proces wzajemnego współoddziaływania poszczególnych porządków prawnych.
Anotace česky
V současné době je pro vytváření, výklad a uplatňování standardů finančního práva třeba vedle znalosti typu ekonomiky a aktuálních norem finančního práva i znalosti příslušných norem EU. Z hlediska členských států proces europeizace také přináší v určitém smyslu jisté výhody i nevýhody, ale také možnost zapojit se konstruktivně do daného procesu. Europeizace tak neznamená toliko systém ovlivňující národní právní úpravu prostřednictvím EU, ale je to (měl by jít) též proces vzájemné interakce mezi různými právními systémy.
Anotace anglicky
Nowadays, there is not only a need of interpretation and application of financial law standards, a knowledge about the type of economy and the current of financial law standards, but also knowledge of the relevant norms of the EU law. From the perspective of the Member States the process of Europeanization also brings in some sense the profits and losses, but also the opportunity to engage constructively in the legal system of the Europeanization process. Europeanisation does not mean imposing a national financial law by a foreign power, but it goes (or at least should go) with a process of mutual interaction between different legal systems.
Návaznosti
GP407/09/P494, projekt VaVNázev: Celní právo v prostředí globalizace
Investor: Grantová agentura ČR, Celní právo v prostředí globalizace
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 02:52