SCHENKOVÁ, Veronika a Michal HORSÁK. Ochrana a ekologie reliktního plže Vertigo geyeri v Západních Karpatech a Polsku. In Zoologické dny 2011. 2011.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Ochrana a ekologie reliktního plže Vertigo geyeri v Západních Karpatech a Polsku
Název česky Ochrana a ekologie reliktního plže Vertigo geyeri v Západních Karpatech a Polsku
Autoři SCHENKOVÁ, Veronika a Michal HORSÁK.
Vydání Zoologické dny 2011, 2011.
Další údaje
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova česky Vertigo geyeri, ekologie, ochrana, habitatové preference, Polsko, Západní Karpaty
Klíčová slova anglicky Vertigo geyeri, ecology, conservation, habitat preferences, Poland, Western Carpathinas
Změnil Změnil: prof. RNDr. Michal Horsák, Ph.D., učo 8803. Změněno: 15. 4. 2011 18:25.
Anotace
Vrkoč Geyerův (Vertigo geyeri Lindholm, 1925) je drobný suchozemský plž, obývající zachovalá, otevřená bazická slatiniště. Jakožto vzácný reliktní druh z pozdního glaciálu je mezinárodně chráněn směrnicí EU Habitats and Species Directive (Annex II). V. geyeri se vyznačuje boreo-alpínským rozšířením a stejně jako většina evropských druhů z čeledi Vertiginidae se nejhojněji vyskytuje pouze v oblasti Skandinávie. Předmětem této studie byl průzkum slatinišť Polska, kde byl tento plž poprvé spolehlivě nalezen až v roce 2002 v Novotarské kotlině u hranic se Slovenskem. V průběhu let 2004-2010 bylo objeveno celkem 10 nových lokalit s výskytem tohoto nenápadného plže, od jihu až po nejsevernější části Polska. Nově objevené lokality pokrývaly relativně širokou část gradientu minerální bohatosti, od slatinišť s kalcitolerantními rašeliníky až po vápnitá slatiniště se srážením pěnovce. Získaná data byla analyzována společně s datovým souborem o výskytu druhu na 34 lokalitách na Slovensku a na základě výsledků byly vyhodnoceny jeho ekologické nároky. Nejvýznamnějším faktorem ovlivňujícím výskyt a početnost populací byla vlhkost; V. geyeri obývá výhradně stabilně vlhké, ne však již příliš zvodnělé lokality. Vztah mezi populační hustotou a vápnitostí lokality byl silně unimodální, druh se tedy vyhýbá jak extrémně vápnitým travertiništím, tak i minerálně chudým slatiništím s převahou rašeliníků. Pozitivní vztah byl nalezen také s mírou otevřenosti stanoviště, a naopak negativní s množstvím živin, tj. vysokou produktivitou vegetace. Z těchto výsledků vyplývá, že výskyt populací V. geyeri mohou nejvíce ohrozit zásahy do hydrologie, ať již přímo na lokalitě nebo v jejím blízkém okolí, eutrofizace a sukcesní změny, vedoucí k postupnému zarůstání lokality. Mimořádná pozornost by proto měla být věnována ochraně lokalit, na kterých se tento snadno přehlédnutelný, avšak vzácný a ohrožený druh plže doposud vyskytuje.
Návaznosti
MSM0021622416, záměrNázev: Diverzita biotických společenstev a populací: kauzální analýza variability v prostoru a čase
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Diverzita biotických společenstev: kauzální analýza variability v prostoru a čase
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 09:44