VESELÁ, Jana. Škola a zdraví pro 21. století, 2010. Zdravotně znevýhodněná rodina aneb klopýtání životem. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2010, 139 s. Škola a zdraví. ISBN 978-80-210-5314-4.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Škola a zdraví pro 21. století, 2010. Zdravotně znevýhodněná rodina aneb klopýtání životem
Název česky Škola a zdraví pro 21. století, 2010. Zdravotně znevýhodněná rodina aneb klopýtání živote
Název anglicky School and Health for the 21st Century, 2010. Health disadvantaged family life, or stumbling
Autoři VESELÁ, Jana (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 1. vyd. Brno, 139 s. Škola a zdraví, 2010.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Odborná kniha
Obor 50100 5.1 Psychology and cognitive sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14410/10:00052072
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-210-5314-4
Klíčová slova česky zdraví, rodina, zdravotně znevýhodnění, postižené dítě, zátěž, postoj, syndrom vyhoření, role, sociální opora, zátěž, stres, vyrovnání, rezignace, kompenzace
Klíčová slova anglicky health family people with health disadvantage disabled child strain attitude burnout syndrome ole social support stress getting over
Štítky Munipress
Změnil Změnila: PhDr. Jana Veselá, PhD., učo 2518. Změněno: 9. 9. 2011 11:28.
Anotace
Publikace se zabývá problémy rodin zdravotně znevýhodněných dětí. Soustřeďuje se na téma současné rodiny, její sociologické souvislosti a psychologické aspekty. Autorka publikace zmiňuje vývoj rodiny v Čechách. Těžiště publikace je v kapitolách týkajících se rodiny s postiženým dítětem. V těchto částech se zabývá autorka dynamikou rodin, vlivem postižených dětí v rodině na život sourozenců a rolí prarodičů při péči o postižené dítě. Kategorie postojů rodičů zdravotně znevýhodněných dětí chápe autorka jako volně prostupné na škále akceptace – rezignace. V souladu s literárními zdroji cítí, že pro postižené dítě je jednoznačně pozitivní, když mu není věnována zvláštní pomoc a pozornost, ale když se rodiče zaměří na vytvoření reálného sociálního místa pro dítě uvnitř rodiny. Zdraví rodičů, kteří dlouhodobě pečují o zdravotně znevýhodněné dítě, je podmíněné mírou a strukturou sociální opory; od sociální opory se odvíjí i syndrom rodičovského vyhoření. Vývoj rodiny je v knize přirovnán ke klopýtání koně při překážkách. V publikaci se můžeme seznámit s fiktivními příběhy dvaceti rodin, které pečují a „klopýtají“ při své péči o zdravotně znevýhodněné děti. Publikace je podložena osmiletým výzkumem v oblasti zdravotně znevýhodněných rodin a sedmadvacetiletou psychologickou poradenskou praxí s postiženými dětmi.
Anotace anglicky
The publication deals with problems of families with children with health disadvantage. It focuses on the contemporary family, its sociological context and psychological aspects. The author of the publication brings forward the evolution of the family in Czech history. The focus of this publication is in chapters referring to families with disadvantaged children. In these parts, the author is concerned with the dynamics of families, the influence of disabled children on their siblings` life and the role of grandparents in care for the disabled child. According to the author, the attitudes of parents of children with health disadvantages easily move on the acceptance – resignation scale. In accordance with literary sources she feels that it is definitely positive for a disabled child when its parents concentrate on creating a real social place for her/him inside the family, rather than on giving her/him special support and attention. Health of parents who provide long-term care for a child with health disadvantage is contingent on the extent and structure of social support; social support also influences the occurrence of parents’ burnout syndrome. In this book, the evolution of a family is compared to horse stumbling over the barriers. The publication presents fictitious stories of twenty families who stumble while caring for children with health disadvantages. It is supported by 8-year-long research in the field of families with health disadvantaged children and 27 years of experience in psychological consultancy to people with disabled children.
Návaznosti
MSM0021622421, záměrNázev: Škola a zdraví pro 21. století
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Škola a zdraví pro 21. století
VytisknoutZobrazeno: 1. 9. 2024 08:22