OAKLANDOVÁ, Gabriela. ARTIFICIAL INFORMATION, NATURAL INFORMATION AND A HEALTHY INNER LIFE CRISES OF PERCEPTION TODAY. In Řehulka, E. SCHOOL AND HEALTH 21 Health Education: International Experiences. Brno: Masarykova univerzita, 2010, s. 243-250. ISBN 978-80-210-5398-4.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název ARTIFICIAL INFORMATION, NATURAL INFORMATION AND A HEALTHY INNER LIFE CRISES OF PERCEPTION TODAY
Název česky Umělá a přirozené informace a zdravý vnitřní život člověka aneb současná krize vnímání
Autoři OAKLANDOVÁ, Gabriela (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Brno, SCHOOL AND HEALTH 21 Health Education: International Experiences, od s. 243-250, 8 s. 2010.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14410/10:00047732
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-210-5398-4
Klíčová slova česky umělá a přirozená informace ekologická výchova krize vnímání
Klíčová slova anglicky artificial information natural information environmental studies crises of perception
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Gabriela Oaklandová, učo 11764. Změněno: 8. 9. 2014 15:25.
Anotace
The project aims to make evolutionary ontology a part of environmental studies at schools. One of its starting points is the issue of artificial and natural information. The text addresses artificial and natural information in the context of a healthy inner life. Also discussed are the connections between artificial information, natural information and the crisis of perception that our society is experiencing today. A clear link is identified between overpowering amounts of artificial information and a crisis of perception. Inner life is filled unnecessarily by artificial information and could be reconstituted in a way more conducive to health if the artificial information accumulated could at least in part be cleared away. It is in his/her inner nature that a person's connection to the outside natural world dwells. Once this reconstitution is achieved, humanity might wish to create a different type of culture, which will differ from that of today and will be of a a biophile nature.
Anotace česky
Náš projekt se zabývá převedením problematiky evoluční ontologie na praktickou úroveň ekologické výchovy. Jedním z našich východisek se stává problematika umělé a přirozené informace, jejichž vztahu ke zdravému vnitřnímu životu člověka se také v tomto textu budeme věnovat. Dále se budeme zabývat souvislostmi mezi umělou a přirozenou informací a současnou krizí vnímání, která je spojena právě s přehršlí umělé informace, které jsme každodenně, my lidé, vystavováni. Vnitřní život člověka by se mohl obnovit, byl-li by odklizen nános věcí z vnějšku, které jeho nitro zbytečně zaplňují. Uvnitř člověka se totiž skrývá nejen jeho vnitřní příroda, ale i jeho duševní spřízněnost s okolním přirozeným světem. Jakmile se jí člověk přiblíží, bude chtít vytvářet jinou kulturu, odlišnou od té dnešní, kulturu biofilního charakteru. A tak bude skrze zdravý vnitřní život člověka, skrze přírodu v něm, vykročeno směrem ke zdravější kultuře a společnosti, ke zdravější Zemi.
VytisknoutZobrazeno: 7. 5. 2024 21:44