2010
Patogenní potenciál L. monocytogenes izolovaných z potravin
GELBÍČOVÁ, Tereza a Renata KARPÍŠKOVÁZákladní údaje
Originální název
Patogenní potenciál L. monocytogenes izolovaných z potravin
Název anglicky
Pathogenic potential of L. monocytogenes isolated from foodstuffs
Autoři
GELBÍČOVÁ, Tereza a Renata KARPÍŠKOVÁ
Vydání
XII. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí, od s. 38-40, 2010
Další údaje
Typ výsledku
Stať ve sborníku
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka
Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova česky
sérotypizace, PCR, geny virulence, potraviny
Klíčová slova anglicky
serotyping, PCR, virulence genes, food
Změněno: 26. 3. 2012 12:03, Mgr. Tereza Gelbíčová, Ph.D.
Anotace
Anglicky
The aim of this study was to evaluate pathogenic potential of L. monocytogenes isolates from foods on the basis of virulence genes characteristics. Majority of tested isolates belonged to serotype 1/2a (54 %) and then to serotype 1/2b (23 %). All the strains carried virulence genes prfA, hlyA, actA, plcA, plcB, inlA, inlB, inlC and inlJ. Irrespective of the serotype or food type, all the tested L. monocytogenes strains showed the ability to induce listeriosis in humans.