D 2010

Patogenní potenciál L. monocytogenes izolovaných z potravin

GELBÍČOVÁ, Tereza a Renata KARPÍŠKOVÁ

Základní údaje

Originální název

Patogenní potenciál L. monocytogenes izolovaných z potravin

Název anglicky

Pathogenic potential of L. monocytogenes isolated from foodstuffs

Autoři

GELBÍČOVÁ, Tereza a Renata KARPÍŠKOVÁ

Vydání

XII. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí, od s. 38-40, 2010

Další údaje

Typ výsledku

Stať ve sborníku

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Organizační jednotka

Přírodovědecká fakulta

Klíčová slova česky

sérotypizace, PCR, geny virulence, potraviny

Klíčová slova anglicky

serotyping, PCR, virulence genes, food
Změněno: 26. 3. 2012 12:03, Mgr. Tereza Gelbíčová, Ph.D.

Anotace

Anglicky

The aim of this study was to evaluate pathogenic potential of L. monocytogenes isolates from foods on the basis of virulence genes characteristics. Majority of tested isolates belonged to serotype 1/2a (54 %) and then to serotype 1/2b (23 %). All the strains carried virulence genes prfA, hlyA, actA, plcA, plcB, inlA, inlB, inlC and inlJ. Irrespective of the serotype or food type, all the tested L. monocytogenes strains showed the ability to induce listeriosis in humans.