JAKUBÍNSKÝ, Jiří a Radka BÁČOVÁ. Větrné pohromy ve střední Evropě. Geografické rozhledy. Praha: Nakladatelství České geografické spol., 2011, roč. 20, č. 5, s. 6-7. ISSN 1210-3004.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Větrné pohromy ve střední Evropě
Název anglicky Wind Disasters in Central Europe
Autoři JAKUBÍNSKÝ, Jiří (203 Česká republika, garant, domácí) a Radka BÁČOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Geografické rozhledy, Praha, Nakladatelství České geografické spol. 2011, 1210-3004.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor Zemský magnetismus, geodesie, geografie
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14310/11:00059015
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova česky větrná pohroma; střední Evropa; tornádo; historie; environmentální dějiny; geografické vzdělávání
Klíčová slova anglicky wind disaster; Central Europe; tornado; history; environmental history; geographical education
Štítky AKR, rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: RNDr. Jiří Jakubínský, Ph.D., učo 191605. Změněno: 14. 9. 2012 22:54.
Anotace
Větrné podmínky obecně hrají významnou roli při formování charakteru zemského povrchu a nepřímo tak ovlivňují kvalitu lidského života. Ani vítr však neunikl lidské pozornosti a společnost začala využívat jeho energie pro své potřeby – nejprve v lodní, později i letecké dopravě a stále častěji také jako zdroj „environmentálně čisté“ energie z větrných elektráren. Stejně jako jiné přírodní jevy i vítr však má své stinné stránky. Článek pojednává o vybraných větrných pohromách, příčinách jejich vzniku a možných důsledcích na ekologickou stabilitu krajiny.
Anotace anglicky
Windy conditions generally play a significant role in shaping the earth's surface, and, therefore, they also indirectly affect the quality of human life. Of course, the wind has not escaped human notice and society has long utilized its power to meet common needs – first in maritime and later also in air transport and with increasing frequency as a source of "environmentally clean" energy from wind power plants. Just like other natural phenomena however, the wind also has its drawbacks. The article discusses a number of wind disasters, including their causes and possible impacts on the ecological stability of landscapes.
Návaznosti
MUNI/A/1060/2009, interní kód MUNázev: Posílení a zkvalitnění tvůrčí činnosti studentů PřF v oborech matematika, fyzika a vědy o Zemi (Akronym: KVAS-MPG)
Investor: Masarykova univerzita, Posílení a zkvalitnění tvůrčí činnosti studentů PřF v oborech matematika, fyzika a vědy o Zemi, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 14. 7. 2024 14:20