KNOZ, Tomáš. Co je šlechta (v raném novověku)? In Knoz, Tomáš - Dvořák, Jan. Šlechta v proměnách věků. Vyd. 1. Brno: Matice moravská, Výzkumné středisko pro dějiny střední Evropy: prameny, země kultura, 2011, s. 275-288. ISBN 978-80-86488-71-4.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Co je šlechta (v raném novověku)?
Název česky Co je šlechta (v raném novověku)?
Název anglicky What is the Nobility (in the early Modern Age)?
Autoři KNOZ, Tomáš (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Vyd. 1. Brno, Šlechta v proměnách věků, od s. 275-288, 14 s. 2011.
Nakladatel Matice moravská, Výzkumné středisko pro dějiny střední Evropy: prameny, země kultura
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 60101 History
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14210/11:00067283
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-86488-71-4
Klíčová slova česky šlechta; střední Evropa; české země; Morava; raný novověk; definice; apoteóza; kritika
Klíčová slova anglicky nobility; Middle Europe; bohemian Lands; Moravia; Early Modern Age; definition; apotheosis; criticism
Štítky rivok
Změnil Změnila: Mgr. Vendula Hromádková, učo 108933. Změněno: 11. 4. 2014 10:06.
Anotace
Co je to šlechta (v raném novověku)? Otázka "Co je to šlechta?" Se často vyskytuje v rámci současné české i evropské historiografie. (Sebe) charakterizace nebo(sebe) definice šlechty jsou zpravidla formulované jako zbožnění, vedle nichž se lze setkat s podobou kritiky. Ze současných charakteristik šlechty si lze učinit alespoň částečné závěry, které by mohly vést k moderní definici raně novověké šlechty, a tím nepřímo k definici pojmu šlechty obecně. V tradiční evropské společnosti - například rozdílné majetky - šlechta tvoří společenskou elitu. Je to nezávislý, a zpravidla ještě vnitřně člení sociální stav, který sám sebe definuje ve vztahu k Bohu, panovníkovi, ke šlechtickým sídlům a společenství své země, rodin a jejich tradice a jejich poddaných. Některé atributy, které charakteristiky původní historické role šlechty může pokračovat ve stejné době v moderní době přes "longue durée" symbolický "posmrtný život", nebo se může vracet jako druhá renesance. Obdobná specifika (platí pro středověku a raného novověku, který je pro "stáří šlechty"), a kontinuální vlastnosti role šlechty při pohledu přes historické definice a auto-definice jsou tak pozoruhodné rozšíření křižovatky .
Anotace anglicky
What is the nobility (in the early Modern Age)? The question of "What is the nobility?" often occurs within modern Czech and European historiography. (Self-)characterisation or (self-)definition of the nobility are as a rule formulated as apotheosis, in addition to which one may meet them in the form of criticism. From contemporary characteristics of the nobility one may come to at least partial conclusions which might lead to a modern definition of the idea of the early modern nobility and indirectly also to a definition of the term nobility in general. In traditional European society – as differentiated by estates – the nobility is a social elite. It is an independent and as a rule still internally divided social estate, which defines itself with respect to God, the sovereign, the estates and noble community of its country, families and their traditions and their servants. At the same time the social role of the nobility is subject to major change both in time and geographically. Certain attributes which characterise the original historical role of the nobility can at the same time continue in the modern age over "longue durée", a symbolic "Nachleben" or may return as kinds of renaissance. Period specifics (valid for the Middle Ages and the early Modern Age, that is for the "age of the nobility") and the continuous characteristics of the role of the nobility when viewed through historical definitions and auto-definitions are thus notable for widespread intersection.
Návaznosti
MSM0021622426, záměrNázev: Výzkumné středisko pro dějiny střední Evropy: prameny, země, kultura
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Výzkumné středisko pro dějiny střední Evropy: prameny, země, kultura
VytisknoutZobrazeno: 11. 5. 2024 12:25