ŠEVČÍKOVÁ, Sabina, Pavel NĚMEC, Luděk POUR a Roman HÁJEK. Genomics in Multiple Myeloma Research. Klinická onkologie. 2011, roč. 24, Suppl., s. 34-38. ISSN 0862-495X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Genomics in Multiple Myeloma Research
Název česky Genomika ve výzkumu mnohočetného myelomu
Autoři ŠEVČÍKOVÁ, Sabina (203 Česká republika, domácí), Pavel NĚMEC (203 Česká republika, domácí), Luděk POUR (203 Česká republika) a Roman HÁJEK (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Klinická onkologie, 2011, 0862-495X.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/11:00049840
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky mnohočetný myelom; real-time PCR; SNP; GEP; patogeneze; prognóza
Klíčová slova anglicky multiple myeloma; real-time PCR; SNP; GEP; pathogenesis; prognosis
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Michal Petr, učo 65024. Změněno: 30. 9. 2011 12:12.
Anotace
Multiple myeloma (MM) is the second most common hematological cancer. It is a very heterogeneous disease characterized by large genomic complexity, recurrent amplifications and/or deletions in the genome leading to different clinical manifestations and survival of patients. Thus, genomics plays an important role in identifying agents responsible for pathogenesis, prognosis and disease stratification of MM.
Anotace česky
Mnohočetný myelom je druhé nejčastější hematoonkologické onemocnění. Je to velmi heterogenní onemocnění charakterizované komplexitou genomu, opakujícími se amplifikacemi a/nebo delecemi, které vedou k rozdílnému klinickému projevu nemoci, ale i přežití u pacientů. Zejména nové metody genomiky hrají klíčovou roli v pochopení příčin patogeneze, progrese nemoci, ale i klasifikace MM.
Návaznosti
GAP304/10/1395, projekt VaVNázev: Analýza klonálních progenitorů plazmatických buněk u monoklonálních gamapatií
Investor: Grantová agentura ČR, Analýza klonálních progenitorů plazmatických buněk u monoklonálních gamapatií
LC06027, projekt VaVNázev: Univerzitní výzkumné centrum - Česká myelomová skupina (Akronym: LC MGUS)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Univerzitní výzkumné centrum - Česká myelomová skupina (URC - CMG)
MSM0021622434, záměrNázev: Od klasických prognostických markerů ke klinicky aplikovatelným farmakogenomickým a farmakoproteomickým projektům u mnohočetného myelomu a monoklonálních gamapatií
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Od klasických prognostických markerů ke klinicky aplikovatelným farmakogenomickým a farmakoproteomickým projektům u mnohočetného myelomu a monoklonálních gamapatií
NS10406, projekt VaVNázev: Vytvoření prognostického panelu u pacientů s monoklonální gamapatií nejasného významu s cílem zabránění transformace v maligní onemocnění.
Investor: Ministerstvo zdravotnictví ČR, Vytvoření prognostického panelu u pacientů s monoklonální gamapatií nejasného významu s cílem zabránění transformace v maligní onemocnění
VytisknoutZobrazeno: 2. 5. 2024 18:21