J 2011

Změna stravovacích zvyklostí účastnic skupinových kurzů kognitivně behaviorální terapie obezity

LUKEŠOVÁ, Olga, Martin SEBERA, Halina MATĚJOVÁ a Hana SVOBODOVÁ

Základní údaje

Originální název

Změna stravovacích zvyklostí účastnic skupinových kurzů kognitivně behaviorální terapie obezity

Název česky

Změna stravovacích zvyklostí účastnic skupinových kurzů kognitivně behaviorální terapie obezity

Název anglicky

The changes of nutririon habits in obese participants underwent group CBT

Autoři

LUKEŠOVÁ, Olga (203 Česká republika, garant, domácí), Martin SEBERA (203 Česká republika, domácí), Halina MATĚJOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Hana SVOBODOVÁ (203 Česká republika, domácí)

Vydání

Výživa a potraviny, Praha, Společnost pro výživu, 2011, 1211-846X

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

30304 Public and environmental health

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Kód RIV

RIV/00216224:14110/11:00052737

Organizační jednotka

Lékařská fakulta

Klíčová slova česky

životní styl stravovací zvyklosti kognitivně behaviorální terapie obezita

Klíčová slova anglicky

food habit obesity lifestyle cognitive behavioral therapy

Příznaky

Recenzováno
Změněno: 9. 4. 2012 10:49, MVDr. Halina Matějová

Anotace

V originále

Článek se zabývá změnami stravovacích zvyklostí účastnic skupinových kurzů kognitivně behaviorální terapie obezity na souboru 37 zdravých žen s obezitou nebo nadváhou v krátkodobém horizontu 3 měsíců.Výživové zvyklosti účastnic studie byly pomocí frekvenčního dotazníku zjišťovány na začátku i konci intervence.Výsledky prokázaly významné změny stravovacích zvyklostí : snížení příjmu obilovin, zvýšení příjmu zeleniny, snížení příjmu masa a masných výrobků, snížení příjmu tuku, zvýšen příjmu vlákniny a snížení příjmu sladkostí.Příjem mléčných výrobků a ovoce se významně nezměnil.

Anglicky

The paper deals with changes of nutrition habits in obese women participants underwent group CBT within the short-term period of 3 months. Statistically significant changes were observed in the following parameters : decrease in intake of cereals, meat, fats and sweets, increase in intake of vegetable and fibre. Statistically significant changes in intake of dairy products and fruits were not observed.