2011
Změna stravovacích zvyklostí účastnic skupinových kurzů kognitivně behaviorální terapie obezity
LUKEŠOVÁ, Olga, Martin SEBERA, Halina MATĚJOVÁ a Hana SVOBODOVÁZákladní údaje
Originální název
Změna stravovacích zvyklostí účastnic skupinových kurzů kognitivně behaviorální terapie obezity
Název česky
Změna stravovacích zvyklostí účastnic skupinových kurzů kognitivně behaviorální terapie obezity
Název anglicky
The changes of nutririon habits in obese participants underwent group CBT
Autoři
LUKEŠOVÁ, Olga (203 Česká republika, garant, domácí), Martin SEBERA (203 Česká republika, domácí), Halina MATĚJOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Hana SVOBODOVÁ (203 Česká republika, domácí)
Vydání
Výživa a potraviny, Praha, Společnost pro výživu, 2011, 1211-846X
Další údaje
Jazyk
čeština
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Obor
30304 Public and environmental health
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV
RIV/00216224:14110/11:00052737
Organizační jednotka
Lékařská fakulta
Klíčová slova česky
životní styl stravovací zvyklosti kognitivně behaviorální terapie obezita
Klíčová slova anglicky
food habit obesity lifestyle cognitive behavioral therapy
Příznaky
Recenzováno
Změněno: 9. 4. 2012 10:49, MVDr. Halina Matějová
V originále
Článek se zabývá změnami stravovacích zvyklostí účastnic skupinových kurzů kognitivně behaviorální terapie obezity na souboru 37 zdravých žen s obezitou nebo nadváhou v krátkodobém horizontu 3 měsíců.Výživové zvyklosti účastnic studie byly pomocí frekvenčního dotazníku zjišťovány na začátku i konci intervence.Výsledky prokázaly významné změny stravovacích zvyklostí : snížení příjmu obilovin, zvýšení příjmu zeleniny, snížení příjmu masa a masných výrobků, snížení příjmu tuku, zvýšen příjmu vlákniny a snížení příjmu sladkostí.Příjem mléčných výrobků a ovoce se významně nezměnil.
Anglicky
The paper deals with changes of nutrition habits in obese women participants underwent group CBT within the short-term period of 3 months. Statistically significant changes were observed in the following parameters : decrease in intake of cereals, meat, fats and sweets, increase in intake of vegetable and fibre. Statistically significant changes in intake of dairy products and fruits were not observed.