LUKEŠOVÁ, Olga, Martin SEBERA, Halina MATĚJOVÁ a Hana SVOBODOVÁ. Změna stravovacích zvyklostí účastnic skupinových kurzů kognitivně behaviorální terapie obezity. Výživa a potraviny. Praha: Společnost pro výživu, 2011, roč. 66, č. 3, s. 58-61. ISSN 1211-846X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Změna stravovacích zvyklostí účastnic skupinových kurzů kognitivně behaviorální terapie obezity
Název česky Změna stravovacích zvyklostí účastnic skupinových kurzů kognitivně behaviorální terapie obezity
Název anglicky The changes of nutririon habits in obese participants underwent group CBT
Autoři LUKEŠOVÁ, Olga (203 Česká republika, garant, domácí), Martin SEBERA (203 Česká republika, domácí), Halina MATĚJOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Hana SVOBODOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Výživa a potraviny, Praha, Společnost pro výživu, 2011, 1211-846X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30304 Public and environmental health
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/11:00052737
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky životní styl stravovací zvyklosti kognitivně behaviorální terapie obezita
Klíčová slova anglicky food habit obesity lifestyle cognitive behavioral therapy
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: MVDr. Halina Matějová, učo 2724. Změněno: 9. 4. 2012 10:49.
Anotace
Článek se zabývá změnami stravovacích zvyklostí účastnic skupinových kurzů kognitivně behaviorální terapie obezity na souboru 37 zdravých žen s obezitou nebo nadváhou v krátkodobém horizontu 3 měsíců.Výživové zvyklosti účastnic studie byly pomocí frekvenčního dotazníku zjišťovány na začátku i konci intervence.Výsledky prokázaly významné změny stravovacích zvyklostí : snížení příjmu obilovin, zvýšení příjmu zeleniny, snížení příjmu masa a masných výrobků, snížení příjmu tuku, zvýšen příjmu vlákniny a snížení příjmu sladkostí.Příjem mléčných výrobků a ovoce se významně nezměnil.
Anotace anglicky
The paper deals with changes of nutrition habits in obese women participants underwent group CBT within the short-term period of 3 months. Statistically significant changes were observed in the following parameters : decrease in intake of cereals, meat, fats and sweets, increase in intake of vegetable and fibre. Statistically significant changes in intake of dairy products and fruits were not observed.
VytisknoutZobrazeno: 28. 4. 2024 13:08