KIMÁKOVÁ, Tatiana and Petr KACHLÍK. K vybraným alternatívnym smerom vo výžive (On selected alternative trends in nutrition). In ŘEHULKA, E., JANDA, M. (eds.) ANOTACE příspěvků 7. konference s mezinárodní účastí Škola a zdraví 21. 2011. ISBN 978-80-210-5532-2.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name K vybraným alternatívnym smerom vo výžive
Name in Czech K vybraným alternativním směrům ve výživě
Name (in English) On selected alternative trends in nutrition
Authors KIMÁKOVÁ, Tatiana and Petr KACHLÍK.
Edition ŘEHULKA, E., JANDA, M. (eds.) ANOTACE příspěvků 7. konference s mezinárodní účastí Škola a zdraví 21, 2011.
Other information
Original language Slovak
Type of outcome Conference abstract
Field of Study 30000 3. Medical and Health Sciences
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
Organization unit Faculty of Education
ISBN 978-80-210-5532-2
Keywords (in Czech) zdravá výživa; alternativní výživa; vegetariánství; makrobiotika; dělená strava
Keywords in English rational nourishment; alternative nutrition; vegetarianism; macrobiotics; separate food
Changed by Changed by: doc. MUDr. Petr Kachlík, Ph.D., učo 2190. Changed: 20/7/2011 16:44.
Abstract
Výraz „zdravie“ skloňujeme v poslednej dobe často, je predmetom mnohých štúdií i prác, našich rozhovorov medzi priateľmi a lekármi. Vynára sa otázka, čo vlastne zdravie je, čo všetko naň vplýva. Svetová zdravotnícka organizácia definuje zdravie ako stav úplnej telesnej, duševnej a sociálnej pohody jedinca, nielen neprítomnosť choroby alebo postihnutia. Na našom zdraví sa podieľa mnoho rôznych vnútorných i vonkajších faktorov. Životný štýl patrí medzi najdôležitejší, rozhodujúci faktor vo vzťahu k zdraviu. Podieľa sa na celkovom zdravotnom stave 60 % až 70 %. Nezdravý životný spôsob vplýva na predčasnú úmrtnosť, spôsobenú najmä srdcovocievnymi a onkologickými ochoreniami. Do životného štýlu, súhrnu ovplyvniteľných rizikových faktorov, popri iných patrí najmä výživa. Popri zdravej výžive, ktorej hlavná funkcia je pokrývať fyziologické potreby človeka, úmerne k jeho potrebám, vzhľadom na vek, pohlavie a druh vykonávanej práce, sa v poslednej dobe často stretávame i s pojmom „alternatívna výživa“. Predstavuje rôznu skladbu jedálnych lístkov, ktorá sa určitým spôsobom odlišuje od odporúčanej výživovej pyramídy. Často krát je spájaná s filozofickým presvedčením, s východnými náboženstvami (napr. súčasť budhizmu) alebo s tradíciami. Niektoré smery takmer zodpovedajú zdravej výžive, iné môžu poškodiť zdravie jedinca. Medzi alternatívne smery možno zaradiť vegetariánstvo, makrobiotiku, výživu podľa krvných skupín, oddelenú stravu, stredomorskú diétu, Atkinsonovu diétu a iné.
Abstract (in Czech)
Výraz "zdraví" skloňujeme v poslední době často, je předmětem mnoha studií i prací, našich rozhovorů mezi přáteli a lékaři. Vzniká otázka, co vlastně zdraví je, čím vším je ovlivňováno. Světová zdravotnická organizace definuje zdraví jako stav úplné tělesné, duševní a sociální pohody jedince, nejen nepřítomnost nemoci nebo postižení. Na našem zdraví se podílí mnoho různých vnitřních i vnějších faktorů. Životní styl patří mezi nejdůležitější, rozhodující faktor ve vztahu ke zdraví. Podílí se na celkovém zdravotním stavu 60% až 70%. Nezdravý způsob života má vliv na předčasnou úmrtnost, způsobenou zejména kardiovaskulárními a onkologickými onemocněními. Do životního stylu, souhrnu ovlivnitelných rizikových faktorů, kromě jiných patří zejména výživa. Vedle zdravé výživy, jejíž hlavní funkcí je pokrývat fyziologické potřeby člověka, úměrně k jeho potřebám, vzhledem k věku, pohlaví a druhu vykonávané práce, se v poslední době často setkáváme i s pojmem "alternativní výživa". Představuje různou skladbu jídelníčků, která se určitým způsobem odlišuje od doporučené výživové pyramidy. Častokrát je spojována s filozofickým přesvědčením, s východními náboženstvími (např. součást buddhismu) nebo s tradicemi. Některé alternativní směry téměř odpovídají zdravé výživě, jiné mohou poškodit zdraví jedince. Mezi alternativní směry lze zařadit vegetariánství, makrobiotiku, výživu podle krevních skupin, oddělenou stravu, středomořskou dietu, Atkinsonovu dietu a jiné.
Abstract (in English)
The term "health" is very often mentioned in our conversations, it is the subject of many studies and reaserch work and the frequent topic of discussions among friends and medical doctors. The question arises - what the health actually is what does it affects ? World Health Organization defines health as a state of complete physical, mental and social well-being of the individual, not just the absence of disease or infirmity. Many different internal and external factors have a stake in our health. Lifestyle is one of the most important, the decisive factor in relation to the health. It is involved in overall health status from 60 % to 70 %. The unhealthy way of life influences the premature mortality, caused especially by cardiovascular diseases and cancer. Nutrition belongs together with other modifiable risk factors into our lifestyle. In addition to rational nutrition, the main function of which is to cover the physiological needs of man in proportion to its needs with regard to age, sex and type of work done, in recent times we are often encountered with the concept of alternative nutrition. It represents a different structure of menus which are somewhat different from the recommended food pyramid. It is often associated with a philosophical belief, with Eastern religions (e.g. part of Buddhism) or the traditions. Some are quite close to a rational diet others may harm the health of the individual. We may include among alternative trends vegetarianism, macrobiotics, nutrition by blood groups, separate meals, Mediterranean diet, Atkins diet and others.
Links
MSM0021622421, plan (intention)Name: Škola a zdraví pro 21. století
Investor: Ministry of Education, Youth and Sports of the CR, School and Health for the 21st Century
PrintDisplayed: 27/5/2024 10:50