SPÁČ, Peter. Stredoeurópska inšpirácia – maďarský systém. Evropská volební studia. Brno: Institut pro srovnávací politologický výzkum, 2011, roč. 6, č. 1, s. 44-62. ISSN 1801-6545.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Stredoeurópska inšpirácia – maďarský systém
Název česky Středoevropská inspirace - maďarský systém
Název anglicky A Central European Inspiration - The Hungarian System
Autoři SPÁČ, Peter (703 Slovensko, garant, domácí).
Vydání Evropská volební studia, Brno, Institut pro srovnávací politologický výzkum, 2011, 1801-6545.
Další údaje
Originální jazyk slovenština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50601 Political science
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14230/11:00052810
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
Klíčová slova česky Maďarsko; Francie; volby; volební systémy; proporcionalita; radikální strany; extrémistické strany; volební strategie
Klíčová slova anglicky Hungary; France; elections; electoral systems; proportionality; radical parties; extremist parties; electoral strategies
Změnil Změnil: doc. Mgr. Peter Spáč, Ph.D., učo 103226. Změněno: 3. 8. 2011 14:26.
Anotace
Text sa zaoberá maďarským volebným systémom a jeho špecifikami. Analýza je uskutočnená na základe komparácie s francúzskym dvojkolovým systémom. Cieľom článku je zistiť, či sú výstupy maďarského systému ovplyvnené najmä jeho nominálnou zložkou alebo či jeho zvyšné časti predstavujú blokačný mechanizmus, posúvajúci celý systém bližšie k pomerným modelom.
Anotace česky
Text se zabývá maďarským volebním systémem a jeho specifiky. Analýza je provedena na základě komparace s francouzským dvoukolovým systémem. Cílem článku je zjistit, zda jsou výstupy maďarského systému ovlivněné zejména jeho nominální složkou nebo zda jeho zbylé části představují blokační mechanismus, posouvající celý systém blíže k poměrným modelům.
Anotace anglicky
The paper deals with the Hungarian electoral system and its specifics. The analysis is done through use of the French two-round majority system as a primary basis for comparison. The aim of the paper is to discover whether the nominal component of the Hungarian system prevails in its summary effects or if the other parts represent a blocking mechanism moving the system closer to PR systems.
VytisknoutZobrazeno: 11. 5. 2024 03:03