BŘEZKOVÁ, Veronika a Halina MATĚJOVÁ. Laktózová tolerance versus laktózová intolerance - I. část. Sestra v diabetologii. Praha: Nakladatelství GEUM Praha, 2011, roč. 7, č. 3, s. 5-7. ISSN 1801-2809.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Laktózová tolerance versus laktózová intolerance - I. část
Název anglicky Lactose intolerance versus lactose tolerance
Autoři BŘEZKOVÁ, Veronika (203 Česká republika, garant, domácí) a Halina MATĚJOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Sestra v diabetologii, Praha, Nakladatelství GEUM Praha, 2011, 1801-2809.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30202 Endocrinology and metabolism
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/11:00053042
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky laktózová intolerance; mléko; diagnostika; terapie
Klíčová slova anglicky lactose intolerance; milk
Změnil Změnil: Mgr. Michal Petr, učo 65024. Změněno: 11. 2. 2012 14:14.
Anotace
Mléko a mléčné výrobky patří mezi velmi diskutované složky potravy. Vedle potravin obsahujících lepek či vaječnou bílkovinu bývají také nejčastěji vylučovány z jídelníčku. Důvody mohou být různé - kromě oprávněných alergií na bílkovinu mléka, také laická odůvodnění typu „mléko do jídelníčku dospělého nepatří, vždyť žádný savec v dospělosti nekonzumuje mléko" či obavy „mléko zahleňuje a je tak příčinou mnoha chorob". Příčina potíží s konzumací mléka a mléčných výrobků a tedy častá nesnášenlivost těchto potravin je spíše zakotvena v různé snášenlivosti (toleranci) respektive nesnášenlivosti (intoleran-ci) mléčného cukru (laktózy), která souvisí s genetickou výbavou jedince. Lidé z celého světa se na první pohled odlišují barvou pleti, očí, vlasů, tvarem nosu, či přirozenou tělesnou konstitucí - stejně tak i tradiční skladbou jídelníčku. Pro někoho je výhodné mít tmavší kůži, protože jej chrání před silným slunečním zářením - pro jiného by tmavá kůže byla z důvodu nižší intenzity slunečního záření v jeho geografické poloze nevýhodou (nedokázal by si např. vytvořit v kůži potřebné množství vitaminu D). Podobně je tomu i u stravovacích zvyklostí. První část textu se věnuje obecné charakteristice laktózové intolerance, příčinám jejího vzniku a souvislostem vysvětlujícím její různý výskyt u různých populací. Druhá část (připravovaná pro následující číslo časopisu) se věnuje diagnostice a výživovému doporučení při laktózové intoleranci.
Anotace anglicky
Milk and dairy products are among the most discussed components of food. In addition to foods containing gluten and egg proteins are also often excluded from the diet. The reasons may be different - except for legitimate allergy to milk protein, also lay in the preamble of the "milk into your diet is not an adult, for any mammal milk consumed in adulthood" or concern "zahleňuje milk and thus cause many diseases." Cause problems with the consumption of milk and milk products, and therefore frequent these food intolerance is more rooted in different tolerance (tolerance) or intolerance (intolerance s) of milk sugar (lactose), which is related to individual genetic makeup. People from around the world at a glance different skin color, eyes, hair, nose shape, natural or physical constitution - as well as the traditional diet composition. For some, it is advantageous to have darker skin because it protects against strong sunlight - for the other dark skin was due to a lower intensity of solar radiation in its geographical location disadvantage (for example, would have failed in the skin to create the necessary amount of vitamin D). Similarly, even in eating habits. The first part deals with general characteristics of lactose intolerance causes of its origin and context of explaining the different incidence in different populations. The second part (in preparation for the next issue of the magazine) is dedicated to the diagnosis and nutritional advice for lactose intolerance.
VytisknoutZobrazeno: 10. 6. 2024 08:43