MÁLEK, Jiří a Pavel ŠEVČÍK. Léčba pooperační bolesti. 2. doplněné vydání. Praha: Mladá fronta, 2011, 154 s. Edice Aeskulap-pro lékaře. ISBN 978-80-204-2453-2.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Léčba pooperační bolesti
Název anglicky Postoperative Pain Management
Autoři MÁLEK, Jiří (203 Česká republika, garant) a Pavel ŠEVČÍK (203 Česká republika, domácí).
Vydání 2. doplněné vydání. Praha, 154 s. Edice Aeskulap-pro lékaře, 2011.
Nakladatel Mladá fronta
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Odborná kniha
Obor 30000 3. Medical and Health Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/11:00053357
Organizační jednotka Lékařská fakulta
ISBN 978-80-204-2453-2
Klíčová slova česky Bolest; léčba bolesti; pooperační bolest; analgetika; analgezie
Klíčová slova anglicky Pain; treatment; postoperative pain; anagesics; analgesia
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Michal Petr, učo 65024. Změněno: 21. 2. 2012 10:41.
Anotace
Téma léčby pooperační bolesti se stále častěji vyskytuje na odborných konferencích, problematika se začíná vyučovat na lékařských fakultách a zdá se, že i Česká republika se připojí k vyspělým zemím, kde adekvátní terapie pooperační bolesti bude neoddělitelnou součástí péče o pacienta. I z tohoto důvodu vychází již podruhé naše úspěšná monografie, koncipovaná tak, aby podala základní přehled problematiky pro všechny zdravotníky, kteří přicházejí do kontaktu s chirurgickým pacientem. Autoři zde předkládají doporučení pro léčbu pacientů rozdělená podle předpokládané intenzity pooperační bolesti a rovněž i nezbytná základní teoretická východiska. Nechybějí ani kapitoly týkající se specifik pooperační analgezie u dětí, kojících matek, osob s chronickou bolestí, geriatrických a ambulantních pacientů. Závěrečná, oproti původnímu vydání podstatně rozšířená, kapitola se zabývá organizací léčby pooperační bolesti v podmínkách ČR. Uvedená doporučení nejsou koncipována jako standardy péče, ale jako možné návody řešení pro určité modelové situace - konkrétní postupy zůstávají v zodpovědnosti ošetřujícího lékaře. Se vzrůstajícím vzděláním zdravotních sester je nepochybné, že budou mít stále větší a významnější úlohu ve vedení pooperační analgezie, a snad tudíž bude tato knížka užitečnou příručkou i jim.První vydání publikace získalo Cenu ČSARIM a Cenu Společnosti pro léčbu bolesti za nejlepší knižní publikaci roku 2009. Specializace - Anesteziologie a resuscitace, Chirurgie, Neurologie, Onkologie, Ortopedie, Urologie, Neurochirurgie, ORL, Gynekologie a porodnictví, Dětská chirurgie, Popáleninová medicína, Traumatologie, Kardiochirurgie, Stomatochirurgie, Algeziologie, Rehabilitace, Ošetřovatelství, Urgentní medicína, Ostatní
Anotace anglicky
Such an apparently simple problem as relief of postoperative pain management remains largely unsolved. In Czech Republic we observe development to better care in this field. Second edition brings recommendations for management of mild, moderate and severe acute pain, comprehensive review of analgesics for parenteral and enteral (oral) administration, patient-controlled analgesia, special techniques of regional analgesia. Special part contains pain management in newborns and infants, in pregnancy and during breast-feeding, pain in burns and its treatment, management of pain in elderly, management of pain in one-day surgery. More stressed is the organization of postoperative pain management and the role of nurses – nurses-based postoperative pain management. For: anaesthesiologists, surgeons, urologists, gynaecologists, obstetricians, traumatlogists, oncologists, neurologists, neurosurgeons, cardiosurgeons, for emergency departments.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 18:24