BAYEROVÁ, Zuzana, Kristína CIVÁŇOVÁ, Lenka HUBÁČKOVÁ a Petr PAŘIL. Prameniště jako modelová stanoviště pro sledování komunikace populací v říční síti. In Genetická konference GSGM 2011. 2011. ISBN 978-80-210-5569-8.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Prameniště jako modelová stanoviště pro sledování komunikace populací v říční síti
Název anglicky Spring fens as a model habitats for investigation of population communication within river network
Autoři BAYEROVÁ, Zuzana (203 Česká republika, garant, domácí), Kristína CIVÁŇOVÁ (703 Slovensko, domácí), Lenka HUBÁČKOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Petr PAŘIL (203 Česká republika, domácí).
Vydání Genetická konference GSGM 2011, 2011.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/11:00053361
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISBN 978-80-210-5569-8
Klíčová slova česky STR markery; mikrosatelity; populační struktura; Gammarus
Klíčová slova anglicky STR markers; microsatellites; population structure; Gammarus
Změnil Změnila: RNDr. Kristína Křížová, Ph.D., učo 110746. Změněno: 9. 1. 2012 17:06.
Anotace
Prameniště a pramenné stružky lze díky jejich specifickým fyzikálním a chemickým podmínkám považovat za relativně izolovaná stanoviště. Pro organismy vázané na tyto ekologicky vyhraněné biotopy může být problematické překonat terestrická prostředí, která jednotlivá prameniště oddělují. To platí zejména pro permanentní faunu, jejíž zástupci nemají možnost suchozemské biotopy překonat. Cílem této studie bylo kvantifikovat izolovanost vybraných prameništních populací s využitím mikrosatelitních markerů. Jako modelový organismus byl zvolen blešivec potoční (Gammarus fossarum), který je vázán na horní úseky toků, a lze tedy předpokládat, že jeho populace budou do určité míry fragmentované. Studované lokality byly na moravsko-slovenském hraničním hřebenu uspořádány v pěti párech na gradientu 130 km tak, že vzdálenost mezi jednotlivými páry byla cca 20 – 50 km, zatímco vzdálenost mezi lokalitami v rámci páru dosahovala pouze 0,5 – 2 km. Na každé z těchto deseti lokalit bylo odebráno 20 jedinců. Analýzou pěti mikrosatelitů bylo zjištěno, že jsou si studované populace geneticky bližší uvnitř jednotlivých párů pramenišť i přesto, že byly vzájemně odděleny hřebenem vnějších Západních Karpat a každá z nich spadala do jiného povodí (Váhu a Moravy, nebo Odry). Výjimku tvořil jeden pár lokalit, jenž byl unikátní i v dalších ohledech (100% polymorfismus, vysoká heterozygotnost, velký počet vzácných i privátních alel, rekombinační nerovnováha lokusů). Tok genů mezi párovými lokalitami může být na krátké vzdálenosti zprostředkován například zoochorií. Tyto výsledky však musí být ověřeny na základě zpracování většího počtu vzorků i markerů. Projekt byl realizován za finanční podpory ze státních prostředků prostřednictvím Ministerstva školství České republiky. Výzkumný záměr číslo MSM 0021622416.
Anotace anglicky
The aim of this study was to quantify the isolation of elected populations of aquatic invertebrates with usage of analysis of microsatellite markers. As a model organism fresh water shrimp (Gammarus fossarum)was chosen.
Návaznosti
MSM0021622416, záměrNázev: Diverzita biotických společenstev a populací: kauzální analýza variability v prostoru a čase
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Diverzita biotických společenstev: kauzální analýza variability v prostoru a čase
VytisknoutZobrazeno: 1. 5. 2024 15:19