Informační systém MU
JANÍK, Tomáš a Jan SLAVÍK. Učitel jako reflektivní praktik: podpora kvality realizace kurikula. In Janík, T., Slavík, J., & Najvar, P. et al. Kurikulární reforma na gymnáziích: od virtuálních hospitací k videostudiím. 1. vyd. Praha: Národní ústav pro vzdělávání, 2011, s. 30-41. Výzkumná zpráva. ISBN 978-80-904966-6-8.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Učitel jako reflektivní praktik: podpora kvality realizace kurikula
Název česky Učitel jako reflektivní praktik: podpora kvality realizace kurikula
Název anglicky Teacher as reflective practicioner: supporting curriculum realisation
Autoři JANÍK, Tomáš (203 Česká republika, garant, domácí) a Jan SLAVÍK (203 Česká republika).
Vydání 1. vyd. Praha, Janík, T., Slavík, J., & Najvar, P. et al. Kurikulární reforma na gymnáziích: od virtuálních hospitací k videostudiím, od s. 30-41, 12 s. Výzkumná zpráva, 2011.
Nakladatel Národní ústav pro vzdělávání
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14410/11:00053614
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-904966-6-8
Klíčová slova česky hospitace; kurikulární reforma; reflektivní praktik; výzkum
Klíčová slova anglicky hospitation; curricular reform; reflective practitioner; research
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Dana Nesnídalová, učo 831. Změněno: 15. 7. 2013 13:19.
Anotace
Druhá kapitola se zabývá kompetencí učitele reflektovat a odborně rozebírat proces výuky. V této kapitole je probírána moderní koncepce tzv. reflektivní praxe, s jejíž pomocí lze hospitace zkvalitňovat do podoby rozvíjejících hospitací. Schönova a Korthagenova koncepce reflektivní praxe, o níž se publikace opírá, přispívá ke zlepšování pedagogické práce učitele a současně vede ke zkvalitňování realizace kurikula ve výuce. V závěru kapitoly je stručně představen tzv. akční výzkum jako metodický nástroj pro zlepšování praxe s využitím hospitací.
Anotace anglicky
The second chapter deals with the competence of teachers to reflect on and analyze the process of teaching/learning. In this chapter we discuss modern approaches of so called reflective practice which can help to turn observations into developmental observations. Schöns and Korthagens approach to reflective practice, which is the basis of this book, contributes to increasing the quality of teachers pedagogical work and also to improving the quality of implementation of curriculum in instruction. Towards the end of this chapter we introduce so called action research as a methodological tool for improving practice through observations.
Zobrazeno: 30. 4. 2024 18:40