POSPÍŠIL, Ivo. Významová disperznost pojmu „romantismus“ jako klíč k jeho podstatě. In Literárny romantizmus. Nitra: Fakulta stredoeurópskych štúdií UKF v Nitre, Katedra areálových kultúr, 2011, s. 9-23. ISBN 978-80-8094-425-4.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Významová disperznost pojmu „romantismus“ jako klíč k jeho podstatě
Název anglicky The Semantic Dispersion of the Notion „Romanticism“ as a Key to Its Substance
Autoři POSPÍŠIL, Ivo (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Nitra, Literárny romantizmus, od s. 9-23, 15 s. 2011.
Nakladatel Fakulta stredoeurópskych štúdií UKF v Nitre, Katedra areálových kultúr
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor Písemnictví, masmedia, audiovize
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/11:00049484
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-8094-425-4
Klíčová slova česky narativní báseň jako emblém romantismu romantismus jako historicky určitý fenomén romantismus jako typologický rys romantismus jako “věčný směr” poetika romantismu, romantismus a literární žánry romantismus a literární postava
Klíčová slova anglicky Narrative poem as an emblem of Romanticism; Romanticism as a historically definite phenomenon; Romanticism as typological feature; Romanticism as an “eternal stream”; poetics of Romanticis
Štítky RIV - zkontrolováno, rivok
Změnil Změnila: Mgr. Petra Georgala, učo 32967. Změněno: 2. 4. 2012 15:10.
Anotace
Autor přítomné studie se zabývá terminologickou disperzností pojmu „romantismus“ v současné literární teorii. Zdůrazňuje význam romantismu jako poněkud „měkčí“ varianty poetologického jevu, jenž pramení v německé „romantice“, a cituje některé nové prameny a odborné knihy. Autor se zabývá romantismem jak jako konkrétním literárním směrem, tak jako „věčným“ kulturním rysem, jenž proniká do literárního vývoje v komplexnosti. V tomto smyslu se také zmiňuje o problému romantických transformací předchozího klasicistického normativního žánrového systému, o problému literární postavy a o významu romantismu jako pramene „nové mytologie“.
Anotace anglicky
The author of the present study deals with the terminological dispersion of the notion “Romanticism” in contemporary literary theory. He accentuates the meaning of Romanticism as a rather “soft” variety of poetological phenomena going back to the roots of German “Romantik” quoting some new sources and special books. The author deals with Romanticism both as a concrete historical literary stream and as an “eternal” cultural feature penetrating into the literary development in its complexity.In this sense, he also mentions the problem of the romantic transformations of the former neoclassicist, normative genre system, the problem of literary character and the significance of Romanticism as a source of “new mythology”.
Návaznosti
IAA901640802, projekt VaVNázev: Teorie ruské literatury a její slovanské a světové souvislosti
Investor: Akademie věd ČR, Teorie ruské literatury a její slovanské a světové souvislosti
VytisknoutZobrazeno: 4. 5. 2024 06:01