J 2011

Accumulation of Microcystins in Nile Tilapia, Oreochromis niloticus L., and Effects of a Complex Cyanobacterial Bloom on the Dietetic Quality of Muscles.

PALÍKOVÁ, Miroslava, Jan MAREŠ, Radovan KOPP, Jana HLÁVKOVÁ, Stanislav NAVRÁTIL et. al.

Základní údaje

Originální název

Accumulation of Microcystins in Nile Tilapia, Oreochromis niloticus L., and Effects of a Complex Cyanobacterial Bloom on the Dietetic Quality of Muscles.

Autoři

PALÍKOVÁ, Miroslava (203 Česká republika), Jan MAREŠ (203 Česká republika), Radovan KOPP (203 Česká republika), Jana HLÁVKOVÁ (203 Česká republika), Stanislav NAVRÁTIL (203 Česká republika), Ondřej ADAMOVSKÝ (203 Česká republika, domácí), Lubomír CHMELAŘ (203 Česká republika) a Luděk BLÁHA (203 Česká republika, garant, domácí)

Vydání

Bulletin of Environmental Contamination and Toxicology, New York, Springer, 2011, 0007-4861

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

30304 Public and environmental health

Stát vydavatele

Spojené státy

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Impakt faktor

Impact factor: 1.018

Kód RIV

RIV/00216224:14310/11:00053843

Organizační jednotka

Přírodovědecká fakulta

UT WoS

000291356800006

Klíčová slova anglicky

Fatty acids; Cyanobacteria; Bioaccumulation; Fish

Štítky

Změněno: 20. 4. 2012 11:24, Ing. Andrea Mikešková

Anotace

V originále

The aim of this study was to investigate the kinetics of accumulation and elimination of microcystins in the tissues of Nile tilapia (Oreochromis niloticus) and to evaluate the effect of cyanobacterial exposure on fish muscle quality (levels of total fat and ash, protein, dry matter and the composition of saturated, monounsaturated and polyunsaturated fatty acids). Exposures of tilapia to the complex cyanobacterial bloom had only minor and temporary impacts on the investigated parameters of dietetic quality.

Česky

Studie se zabývala kinetickými pochody akumulace a eliminace microcystinů ze tkání Nile tilapia s ohledem na kvalitu rybího masa po expozici ryb cyanobakteriím. Přítomnost cyanobakterií způsobovala malý nebo dočasný vliv na zkoumané parametry kvality rybího masa.

Návaznosti

ED0001/01/01, projekt VaV
Název: CETOCOEN
MSM0021622412, záměr
Název: Interakce mezi chemickými látkami, prostředím a biologickými systémy a jejich důsledky na globální, regionální a lokální úrovni (INCHEMBIOL) (Akronym: INCHEMBIOL)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Interakce mezi chemickými látkami, prostředím a biologickými systémy a jejich důsledky na globální , regionální a lokální úrovni
QH71015, projekt VaV
Název: Minimalizace rizik výskytu metabolitů sinic v technologických procesech rybářského sektoru.
Investor: Ministerstvo zemědělství ČR, Minimalizace rizik výskytu metabolitů sinic v technologických procesech rybářského sektoru