2011
Accumulation of Microcystins in Nile Tilapia, Oreochromis niloticus L., and Effects of a Complex Cyanobacterial Bloom on the Dietetic Quality of Muscles.
PALÍKOVÁ, Miroslava, Jan MAREŠ, Radovan KOPP, Jana HLÁVKOVÁ, Stanislav NAVRÁTIL et. al.Základní údaje
Originální název
Accumulation of Microcystins in Nile Tilapia, Oreochromis niloticus L., and Effects of a Complex Cyanobacterial Bloom on the Dietetic Quality of Muscles.
Autoři
PALÍKOVÁ, Miroslava (203 Česká republika), Jan MAREŠ (203 Česká republika), Radovan KOPP (203 Česká republika), Jana HLÁVKOVÁ (203 Česká republika), Stanislav NAVRÁTIL (203 Česká republika), Ondřej ADAMOVSKÝ (203 Česká republika, domácí), Lubomír CHMELAŘ (203 Česká republika) a Luděk BLÁHA (203 Česká republika, garant, domácí)
Vydání
Bulletin of Environmental Contamination and Toxicology, New York, Springer, 2011, 0007-4861
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Obor
30304 Public and environmental health
Stát vydavatele
Spojené státy
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Impakt faktor
Impact factor: 1.018
Kód RIV
RIV/00216224:14310/11:00053843
Organizační jednotka
Přírodovědecká fakulta
UT WoS
000291356800006
Klíčová slova anglicky
Fatty acids; Cyanobacteria; Bioaccumulation; Fish
Změněno: 20. 4. 2012 11:24, Ing. Andrea Mikešková
V originále
The aim of this study was to investigate the kinetics of accumulation and elimination of microcystins in the tissues of Nile tilapia (Oreochromis niloticus) and to evaluate the effect of cyanobacterial exposure on fish muscle quality (levels of total fat and ash, protein, dry matter and the composition of saturated, monounsaturated and polyunsaturated fatty acids). Exposures of tilapia to the complex cyanobacterial bloom had only minor and temporary impacts on the investigated parameters of dietetic quality.
Česky
Studie se zabývala kinetickými pochody akumulace a eliminace microcystinů ze tkání Nile tilapia s ohledem na kvalitu rybího masa po expozici ryb cyanobakteriím. Přítomnost cyanobakterií způsobovala malý nebo dočasný vliv na zkoumané parametry kvality rybího masa.
Návaznosti
ED0001/01/01, projekt VaV |
| ||
MSM0021622412, záměr |
| ||
QH71015, projekt VaV |
|