VACULÍKOVÁ, Pavlína, Lenka SVOBODOVÁ, Dagmar ŠIMBEROVÁ a Kristýna HONKOVÁ. Anylýza vztahu rytmické realizace a rytmické percepce v tanečním sportu. Studia sportiva. Brno: Fakulta sportovních studií Masarykovy univerzity, 2011, roč. 2011/5, č. 2, s. 43-49, 145 s. ISSN 1802-7679.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Anylýza vztahu rytmické realizace a rytmické percepce v tanečním sportu
Název anglicky Analysis of the relationship rhythmic execution and rhythmic perception in dance sport
Autoři VACULÍKOVÁ, Pavlína (203 Česká republika, garant, domácí), Lenka SVOBODOVÁ (203 Česká republika, domácí), Dagmar ŠIMBEROVÁ (203 Česká republika, domácí) a Kristýna HONKOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Studia sportiva, Brno, Fakulta sportovních studií Masarykovy univerzity, 2011, 1802-7679.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor Sport a aktivity volného času
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14510/11:00053971
Organizační jednotka Fakulta sportovních studií
Klíčová slova česky taneční sport; koordinační schopnosti; rytmické schopnosti; rytmická realizace; rytmická percepce
Klíčová slova anglicky dance sport; coordination abilities; rhythmic abilities; rhythmic execution; rhythmic perception
Štítky rivok
Změnil Změnila: Mgr. Eva Špillingová, učo 110713. Změněno: 12. 4. 2012 14:51.
Anotace
Taneční sport, stejně jako ostatní sportovní odvětví patřící do oblasti esteticko-koordinačních sportů, klade vysoké nároky na úroveň takřka všech motorických schopností. Jsou to především schopnosti koordinační, které bývají limitujícím faktorem výkonu v tanečním sportu. Vzhledem k tomu, že tanec je úzce spjat s hudbou, s oblastí rytmických schopností, zaměřujeme se na bližší charakteristiku dvou rytmických podschopností a to rytmické percepce a rytmické realizace. Výzkumný soubor tvořilo 153 probandů (experimentální skupina 104, kontrolní 49). Ke zjištění úrovně rytmické realizace a rytmické percepce jsme použili test rytmické diskriminace a test nerytmického bubnování.Prokázali jsme, že čím déle se probandi tanci věnují, tím lepších výsledků dosáhli v testech. Nepodařil se nám prokázat statisticky významný rozdíl mezi rytmickou realizací a percepcí.
Anotace anglicky
Dance sport, like other sports belong to the aestetic and coordinating sports, with high demands of nearly all motoric skills. The require mainly the ability to coordinate, which is often the limiting factor of performance in dance sport. Due to the fact that dance is synonymous with music and closely associated with the rhythmic capabilities, we will focuse further on detailed characteristic of the two rhythmic abilities: rhythmic perception and rhythmic execution. The research sample consisted of 153 probands (experimental group 153, control group 49). To examine the level of rhythmic perception and rhythmic execution we used a test called rhythmic discrimination and rhythmic drumming. We proved that dance sport has a positive effect on the level of our selected rhythmic ability, the longer the probands danced, the better the results achieved in tests. We were unable to prove a statistically significant relationship between rhytmic perception and execution.
VytisknoutZobrazeno: 28. 4. 2024 20:09