KNECHT, Petr a Jiřina NOVOTNÁ. Změny, které přinesla tvorba a práce podle ŠVP. In Knecht, P., Šumavská, G. Moderní odborná škola. Názory učitelů pilotních škol na kurikulární reformu. 1. vyd. Praha: Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků., 2011, s. 20-26. Kurikulum S. ISBN 978-80-86856-96-4.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Změny, které přinesla tvorba a práce podle ŠVP.
Název anglicky Changes which accompanied school based curriculum development at Czech vocasional schools.
Autoři KNECHT, Petr (203 Česká republika, garant, domácí) a Jiřina NOVOTNÁ (203 Česká republika).
Vydání 1. vyd. Praha, Knecht, P., Šumavská, G. Moderní odborná škola. Názory učitelů pilotních škol na kurikulární reformu. od s. 20-26, 7 s. Kurikulum S, 2011.
Nakladatel Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14410/11:00054357
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-86856-96-4
Klíčová slova česky kurikulární reforma; střední odborné vzdělávání; výzkum; školní vzdělávací program
Klíčová slova anglicky curriculum reform; vocational education; research; School Educational Programmes
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: doc. Mgr. Petr Knecht, Ph.D., učo 53924. Změněno: 8. 3. 2013 08:44.
Anotace
Publikace pojednává o reformě kurikula odborného vzdělávání. Hlavní pozornost je zaměřena na problémy spojené se zaváděním (implementací) kurikulární reformy do praxe ve školách. V kapitole jsou prezentovány výsledky výzkumného šetření, které spočívalo v realizaci řízených rozhovorů vedených s řediteli, koordinátory tvorby ŠVP a řadovými učiteli na pilotních středních odborných školách a středních odborných učilištích. V souvislosti s tvorbou a prací podle ŠVP zaznamenali respondenti na SOŠ a SOU následující změny: Školy využily volnost, kterou jim ŠVP poskytují a oproti minulosti více akcentovaly svou oborovou i regionální specifičnost. Někteří respondenti uvedli, že v souvislosti s tvorbou ŠVP se změnil způsob řízení škol, neboť do tvorby ŠVP byli ve větší míře zapojeni také řadoví učitelé. Ukázalo se, že tvorba ŠVP ve větší míře nastartovala spolupráci mezi vedením školy a učiteli, příp. mezi učiteli jednotlivých předmětů. Na mnoha školách se dle vyjádření dotazovaných učitelů zlepšila také spolupráce s žáky a rodiči. Výzkum dále upozornil, že učitelé začínají více promýšlet cíle a obsahy vzdělávání a reflektují vlastní práci, což se promítá do změny celkového pojetí výuky (využívání různých výukových metod a forem) a větší orientace výuky na žáka.
Anotace anglicky
The chapter concentrates on the curricular reform of vocational education in the Czech Republic. The main focus lies in the problems of implementing curriculum into practice in schools. In the chapter, findings of a research project are presented, that consisted of a series of structured interviews with headmasters, SEP coordinators and teachers at pilot secondary vocational schools. Concerning the changes that schools registered in connection with the reform, pilot-school teachers perceived that the majority of schools made use of the freedom that their SEPs brought and put emphases on their specific field and regional contexts. Some respondents noted that the development of the SEP brought changes into the way the school was managed, because teachers now had their say in the process of SEP development. Working on the SEP also brought closer cooperation between the school management and the teachers and between the teachers of different specialisations. Many schools also report improvement in the relationship with pupils and their parents. The research also showed that teachers began to think more about the aims and content of curriculum and also reflect their own work, which brought changes to the overall approach to instruction (e.g. using different teaching methods) and shifted emphasis towards the pupils.
VytisknoutZobrazeno: 27. 4. 2024 01:58