BAHÝĽOVÁ, Lenka. Odpovědnost za ztráty na životním prostředí v mezinárodním právu. Časopis pro právní vědu a praxi. Brno: Masarykova univerzita, 2011, roč. 19, č. 3, s. 277-284. ISSN 1210-9126.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Odpovědnost za ztráty na životním prostředí v mezinárodním právu
Název česky Odpovědnost za ztráty na životním prostředí v mezinárodním právu
Název anglicky International Responsibility and Liability for Environmental Harm.
Autoři BAHÝĽOVÁ, Lenka (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Časopis pro právní vědu a praxi, Brno, Masarykova univerzita, 2011, 1210-9126.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50500 5.5 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14220/11:00050356
Organizační jednotka Právnická fakulta
Klíčová slova anglicky environmental harm; international responsibility; international liability
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Petra Georgala, učo 32967. Změněno: 12. 3. 2012 10:10.
Anotace
Příspěvek se zabývá odpovědností za ztráty na životním prostředí na úrovni mezinárodního práva. Cílem příspěvku je - na základě velmi obecného přiblížení tohoto poměrně roztříštěného a nesourodého odpovědnostního systému - poukázat na některé problémy, jež jsou v popředí pozornosti za účelem účinného řešení ztrát na životním prostředí s mezinárodními dopady. Nejprve je poukázáno na problematiku řešení ztrát na životním prostředí v rámci odpovědnosti států za mezinárodně protiprávní jednání a poté je pozornost věnována odpovědnosti za škodlivé následky činností nezakázaných mezinárodním právem. Následuje část věnovaná občanskoprávní odpovědnosti za ztráty na životním prostředí ve vybraných mezinárodních úmluvách, konkrétně odpovědnosti za jaderné škody, odpovědnosti v režimu Basilejského protokolu k Basilejské úmluvě o kontrole pohybu nebezpečných odpadů přes hranice států a jejich zneškodňování, a konečně odpovědnosti v Úmluvě o občanskoprávní odpovědnosti za škody způsobené činnostmi nebezpečnými životnímu prostředí (tzv. Luganská úmluva).
Anotace anglicky
The article deals with international responsibility and liability for environmental harm. On the basis of very general introduction to this rather incoherent system the attention is paid to several problems in the forefront of interest as regards effective solving of environmental harm with international impacts. Firstly, some aspects of international responsibility and secondly international liability in international environmental law are presented. Last part is devoted to international civil liability systems in chosen international conventions, especially in conventions on liability for nuclear damage, in Basel Protocol on Liability and Compensation for Damage Resulting from Transboundary Movements of Hazardous Wastes and their Disposal and finally in Convention on Civil Liability for Damage Resulting from Activities Dangerous to the Environment.
Návaznosti
GAP408/11/0339, projekt VaVNázev: Odpovědnost v právu životního prostředí - současný stav a perspektivy
Investor: Grantová agentura ČR, Odpovednost v právu životního prostředí - současný stav a perspektivy
VytisknoutZobrazeno: 15. 7. 2024 19:18