KYSELOVSKÁ, Tereza. Electronization, globalization and their influence on private international law. In Kunová, V. Law as a Unifying Factor of Europe - Jurisprudence and Practice: Harmonization and Unification of Law in the European Context. 1. vyd. Bratislava: Comenius University in Bratislava, Faculty of Law, 2011, s. 163-168, 442 s. ISBN 978-80-7160-307-8.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Electronization, globalization and their influence on private international law
Název česky Elektronizace, globalizace a jejich vliv na mezinárodní právo soukromé
Autoři KYSELOVSKÁ, Tereza (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 1. vyd. Bratislava, Law as a Unifying Factor of Europe - Jurisprudence and Practice: Harmonization and Unification of Law in the European Context, od s. 163-168, 442 s. 2011.
Nakladatel Comenius University in Bratislava, Faculty of Law
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50500 5.5 Law
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14220/11:00054854
Organizační jednotka Právnická fakulta
ISBN 978-80-7160-307-8
Klíčová slova česky Elektronizace; globalizace; mezinárodní právo soukromé; nternet; cyberspace
Klíčová slova anglicky Electronization; globalization; private international law; internet; cyberspace
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Petra Georgala, učo 32967. Změněno: 5. 3. 2012 10:07.
Anotace
The topic of this contribution is the influence of electronization on the traditional institutes of private international law. Due to globalization, growth of the Internet as the main means of communication and online transactions, the traditional private international law changes. Internet and cyberspace is a borderless place without clear rules as known by private international law. According to some authors a new “transnational” international law is emerging. It is necessary to study the context and use of traditional connecting factors and relations on the Internet, existing legal framework and its trends.
Anotace česky
Tématem příspěvku je zkoumání vlivu elektronizace a online prostředí na tradiční instituty mezinárodního práva soukromého. Díky globalizaci, růstu používání Internetu jako hlavního komunikačního média a prostředku pro vznik (nejen) obchodních právních vztahů se mění také mezinárodní právo soukromé. Internet, kyberprostor je místem bez (fyzických) hranic, bez jasně určených pravidel, tak, jak je zná mezinárodní právo soukromé. Dle některých autorů se vytváří nové „transnacionální“ mezinárodní právo. Je potřeba se proto zamyslet nad obsahem a používání tradičních hraničních určovatelů, pravidel pro určování mezinárodní pravomoci/příslušnosti a práva rozhodného v kontextu elektronického obchodování a právních vztahů vznikajících na Internetu a jako současné právní úpravy na tyto výzvy reagují.
VytisknoutZobrazeno: 13. 5. 2024 00:58