SKLENAŘÍKOVÁ, Jana. Výběr koně pro paravoltiž. In Mendelova univerzita v Brně. Animal Breeding 2012. první. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2012, s. 67-71. ISBN 978-80-7157-224-4.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Výběr koně pro paravoltiž
Název anglicky Selection of horses for paravaulting
Autoři SKLENAŘÍKOVÁ, Jana (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání první. Brno, Animal Breeding 2012, od s. 67-71, 5 s. 2012.
Nakladatel Mendelova univerzita v Brně
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor Sport a aktivity volného času
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14510/12:00074576
Organizační jednotka Fakulta sportovních studií
ISBN 978-80-7157-224-4
Klíčová slova česky parajezdecký sport; voltiž; výcvik koně
Klíčová slova anglicky paraequestrian sport; vaulting; training a horse
Štítky rivok
Změnil Změnila: Mgr. Eva Špillingová, učo 110713. Změněno: 27. 4. 2015 09:58.
Anotace
Většina dnešní populace je jiţ seznámena, co znamená sport handicapovaných a znají i pojmy jako je hiporehabilitace, hipoterapie či paravoltiţ. Málokdo si však dovede představit co všechno je potřeba zajistit při výběru koně právě pro tuto sportovní disciplínu. A proč je kůň povaţován za mnohem vhodnější pro terapeutickou spolupráci oproti ostatním zvířatům? Kůň je zvířetem ţijícím ve stádě v sociálních vazbách s jasně danými pravidly, jako jsou hierarchie, způsoby komunikace apod., obdobně jako člověk. Kůň, který působící na jedince svou přirozenou autoritou a svým bezelstným charakterem, se tak stává nejen velkým motivačním prvkem, ale i prostředkem k celkovému rozvoji osobnosti. Pokládám za důleţité, aby se co nejvíce lidí dozvědělo o tom, jak obecně probíhá hiporehabilitace se zaměřením na paravoltiţ a ţe ve sportovním podání se jedná o atraktivní podívanou. Výběr koně pro hiporehabilitaci nebo paravoltiţ se řídí jasným pravidlem: Musím vědět, pro koho koně chci a co s ním chci dělat. Rozdílné poţadavky máme na koně pro hipoterapii, kde jde především o přenos pohybu, na koně pro terapii s vyuţitím koně psychologickými prostředky či aktivity s vyuţitím koní, a jinak vybíráme a připravujeme koně pro parajezdecký sport.
Anotace anglicky
Most of today's population is already aware of what it means to know and disabled sport and concepts such as hiporehabilitation, hippotherapy or paravaulting. However few of us imagine what we need to ensure when choosing a horse just for the sporting discipline. And why the horse is treated as more suitable for therapeutic collaboration over other animals? The horse is an animal living in the social ties with clear set of rules, such as hierarchy, communication methods, etc., like a man. The horse is an individual acting on his natural authority. becomes not only a great motivator, but also a means to the overall development of personality. I believe it is important that as many people learned about how hiporehabilitation is generally focused on paravaulting in sports and that the administration is an attractive spectacle. Selection of horses for hiporehabilitation or paravaulting is governed by a clear rule: Do I need to know for whom the horse what I want and I want to do with it. Different requirements we have horses for hippotherapy, which is primarily a transfer motion, the horse for horse therapy using a modified psychological resources or activities using a modified version of horses, and otherwise we choose and prepare horses for paraequestrian sport.
VytisknoutZobrazeno: 21. 6. 2024 06:20