ČERNÁK, Mirko, Pavel SŤAHEL a Pavel SLAVÍČEK. Zařízení pro zlepšení plstnících vlastností živočišných vláken v dielektrickém koplanárním povrchovém bariérovém výboji v in-line režimu. 2012.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Zařízení pro zlepšení plstnících vlastností živočišných vláken v dielektrickém koplanárním povrchovém bariérovém výboji v in-line režimu.
Název česky Zařízení pro zlepšení plstnících vlastností živočišných vláken v dielektrickém koplanárním povrchovém bariérovém výboji v in-line režimu.
Název anglicky An apparatus and Metod for improvingfelting properties of snímal fibers by plasma treatment
Autoři ČERNÁK, Mirko (203 Česká republika, garant, domácí), Pavel SŤAHEL (203 Česká republika, domácí) a Pavel SLAVÍČEK (203 Česká republika, domácí).
Vydání 2012.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Technicky realizované výsledky (prototyp, funkční vzorek)
Obor 10305 Fluids and plasma physics
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/12:00057043
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova česky plazma živočišná vlákna plstivost
Klíčová slova anglicky plasma animal fibers felting
Technické parametry Zařízení pro zlepšení plstnících vlastností živočišných vláken v dielektrickém koplanárním povrchovém bariérovém výboji v in-line režimu.
Změnil Změnil: doc. Mgr. Pavel Sťahel, Ph.D., učo 6599. Změněno: 11. 4. 2013 16:12.
Anotace
Funkční vzor byl ověřen pro zavedení výroby. Zařízení využívá bariérových výbojů pro plazmové úpravy živočišných vláken před procesem zplsťování. Jako plazmového generátoru je použito DCSBD elektrod. Experimenty s prototypem z r. 2009 prokázaly mnoho slabých míst tohoto prototypu, které byly vyřešeny v nově postaveném zařízení. Základním požadavkem plazmových úprav je rychlost plazmové úpravy. Byl vytvořen systém chlazení elektrod a úpravy chladícího a izolačního oleje, který je v současnosti pod vakuem. Takový systém umožňuje dobrou funkci v kontinuálním provozu až do 700 W/elektrodu a budící frekvenci 10-50 kHz s chladící kapacitou až 10kW. Předchozí chladící systém bez úpravy oleje umožňoval max. 400W/elektrodu a olejová náplň měla jen omezenou životnost. Zařízení umožňuje plynulé nastavení expoziční doby od 1 s do 120 s tak, jak tomu bylo v předešlém případě. Elektrodový systém byl umístěn do odklápěcí desky fixované jen dvěma klemami pro možnost jednoduchého odklopení při kontrole a čištění elektrod. Přítlak kožky na elektrodu je řešen vzduchovým odpružením silikonových přítlačných pásů, které nešpiní výbojové elektrody, předchozí prototypové zařízení obsahovalo vinuté pružiny a pásy z klasické pryže. Zařízení je dále vybaveno i obracečem chlupů což umožní plazmovou úpravu z obou stran.
Anotace anglicky
The technology has been validated for introduction of výroby.Zařízení using barrier discharge plasma treatment for animal fibers before zplsťování process. As the plasma generator is used DCSBD electrodes. Experiments with a prototype from 2009 showed many weak points of this prototype were resolved in a newly built facility. The basic requirement is the rate of plasma modification plasma treatment. It was created by cooling the electrode and modification cooling and insulating oil, which is currently under vacuum. Such a system allows good function in continuous operation up to 700 W / electrode and excitation frequency of 10-50 kHz with a cooling capacity of up to 10kW. Previous cooling system without modifying the maximum allowed 400W/elektrodu oil and oil content had only a limited life.   The device allows continuous adjustment of exposure time from 1 s to 120 s, as it was in the previous case.Electrode system was placed in a hinged plate fixed only two Klemm option for simple lifting of the inspection and cleaning of electrodes. Pressure skins on the electrode is designed silicone air suspension thrust belts, which stain discharge electrodes, the previous prototype equipment included coil springs and rubber bands from the classic. The device is also equipped with a hair tedder and allowing plasma treatment on both sides.
Návaznosti
CZ.1.05/2.1.00/03.0086, interní kód MUNázev: CEPLANT - Regionální VaV centrum pro nízkonákladové plazmové a nanotechnologické povrchové úpravy
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, CEPLANT - Regionální VaV centrum pro nízkonákladové plazmové a nanotechnologické povrchové úpravy, 2.1 Regionální VaV centra
TA01011356, projekt VaVNázev: Zlepšení plstících vlastností živočišných vláken pomocí plazmové úpravy za atmosférického tlaku
Investor: Technologická agentura ČR, Zlepšení plstících vlastností živočišných vláken pomocí plazmové úpravy za atmosférického tlaku
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 19:41