PENKA, Miroslav. Zhodnocení profilu dabigatran etexilátu z pohledu dosavadních studií zaměřených na prevenci žilní trombózy v ortopedických indikacích. Ortopedie. 2011, roč. 5, č. 3, s. 134-137. ISSN 1802-1727.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Zhodnocení profilu dabigatran etexilátu z pohledu dosavadních studií zaměřených na prevenci žilní trombózy v ortopedických indikacích
Název anglicky Evaluation of dabigatran etexilate profile in view of previous studies on the prevention of venous thrombosis in orthopedic indications
Autoři PENKA, Miroslav (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Ortopedie, 2011, 1802-1727.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30000 3. Medical and Health Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/11:00055094
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky dabigatran; totální endoprotéza; antitrombotická profylaxe; žilní trombembolizmus
Klíčová slova anglicky dabigatran; antithrombotic prophylaxis
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Michal Petr, učo 65024. Změněno: 23. 1. 2012 14:15.
Anotace
Dabigatran etexilát je jednou z nových možností antitrombotické prevence a léčby. Navíc v perorální léčbě a s možností podávání bez požadavku laboratorního sledování jeho účinku. Byl předmětem zkoumání z hlediska jeho účinnosti a bezpečnosti v celé řadě studií zaměřených především na zajištění nemocných po implantacích totální náhrady kyčelního nebo kolenního kloubu. Ze všech takto zaměřených studií je z ortopedického hlediska jednou z nejvýznamnějších RE-NOVATE II, která srovnává účinnost a bezpečnost dlouhodobé profylaxe u pacientů po implantaci totální endoprotézy kyčle a porovnává při tom dabigatran etexilát v dávce 220 mg jedenkrát denně s enoxaparinem v dávce 40 mg denně. Studie prokázala stejnou účinnost perorálního dabigatranu a enoxaparinu ve snížení výskytu žilního trombembolizmu a úmrtí ze všech příčin (primární cíl), a superioritu dabigatranu vs. enoxaparin ve snížení rizika závažných trombembolií a úmrtí v důsledku žilních trombembolií (sekundární cíl), a srovnatelné riziko krvácení.
Anotace anglicky
Dabigatran etexilate is one of the new options of antithrombotic prophylaxis and therapy. Moreover, it is an oral treatment with the possibility of administration not requiring laboratory monitoring of its effect. It has been the subject of many clinical trials focused on the efficacy and safety in patients after total hip/knee replacement surgery. From an orthopaedic point of view the RE-NOVATE II study, which compares the efficacy and safety of oral dabigatran 220mg once a day versus subcutaneous enoxaparin 40mg once a day for extended thromboprophylaxis in patients undergoing total hip arthroplasty, is one of the most important trials in this field. The trial has shown the same efficacy of oral dabigatran and enoxaparin in reducing venous thromboembolism and all-causes death (primary endpoint), and superiority of dabigatran vs. enoxaparin in reducing the risk of major VTE and VTE-related mortality (secondary endpoint), and comparable risk of bleeding.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 14:33