PÍŠOVÁ, Michaela, Klára KOSTKOVÁ a Petr VLČEK. Případové studie tvorby kurikula: učitel v roli tvůrce kurikula. In Kolektiv autorů. Projekt Kurikulum G. Sborník příspěvků z Národní konference. první. Praha: Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV) divize VÚP, 2011, s. 25-30. ISBN 978-80-87063-56-9.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Případové studie tvorby kurikula: učitel v roli tvůrce kurikula
Název anglicky Case studies of curriculum design: teacher as a curriculum maker.
Autoři PÍŠOVÁ, Michaela (203 Česká republika, garant, domácí), Klára KOSTKOVÁ (203 Česká republika) a Petr VLČEK (203 Česká republika, domácí).
Vydání první. Praha, Projekt Kurikulum G. Sborník příspěvků z Národní konference, od s. 25-30, 6 s. 2011.
Nakladatel Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV) divize VÚP
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14410/11:00055512
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-87063-56-9
Klíčová slova česky případové studie; učitel; tvorba kurikula; funkce kurikula; cíle a obsahy vzdělávání
Klíčová slova anglicky case studies; teacher; curriculum design; curriculum functions; educational aims and content
Změnil Změnila: doc. PhDr. Michaela Píšová, M.A., Ph.D., učo 134100. Změněno: 9. 2. 2012 20:19.
Anotace
Příspěvek představuje třetí fázi výzkumu kurikulární reformy na gymnáziích. Výzkumné otázky se týkaly implementace RVP jako tvorby ŠVP. Cílem případových studií bylo postihnout průběh tohoto kurikulárního procesu. Pozornost byla věnována funkcím kurikula v rovině práce s cíli a obsahy, kurikulárního plánování a řízení výuky i faktorům, které tvorbu ŠVP ovlivňují. Případové studie umožnily zaměřit se na úroveň oborově specifickou, tj. perspektivu různých školních předmětů. Vznikla tak série desíti portrétů, které ukázaly na určité společné transdisciplinární aspekty sledované problematiky.
Anotace anglicky
The paper presents the third phase of research in curricular reform at Grammar Schools (gymnázia). Research questions dealt with the implementation of Framework Educational Programme in the form of School Educational Programme design. Case studies aimed to capture this curricular processes: attention was paid to curriculum functions in the area of educational aims and content, curricular planning and management, and to the factors that influence these processes. Case studies allowed for a subject specific level of investigation, i.e. the perspective of various school subjects. The outcome is a series of ten portraits which indicate certain common transdisciplinary aspects of the issue under investigation.
VytisknoutZobrazeno: 6. 5. 2024 20:42