MÁDR, Aleš, Kateřina FOLTOVÁ, Jana ŽÁKOVÁ, Igor CRHA a Zdeněk GLATZ. Capillary Electrophoresis and Metabolomics: Promising Tools for Embryo Election in Assisted Reproduction. In 27th International Symposium on MicroScale Bioseparations and Analyses (MSB 2012, Geneva). 2012.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Capillary Electrophoresis and Metabolomics: Promising Tools for Embryo Election in Assisted Reproduction
Název česky Kapilární elektroforéza a metabolomika: Slibné nástroje pro výběr embryí v asistované reprodukci
Autoři MÁDR, Aleš, Kateřina FOLTOVÁ, Jana ŽÁKOVÁ, Igor CRHA a Zdeněk GLATZ.
Vydání 27th International Symposium on MicroScale Bioseparations and Analyses (MSB 2012, Geneva), 2012.
Další údaje
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova česky neinvazivní stanovení, lidská embrya, asistovaná reprodukce, kapilární elektroforéza
Klíčová slova anglicky non-Invasive assessment, embryo viability, assisted reproduction, capillary electrophoresis
Změnil Změnil: Mgr. Aleš Mádr, Ph.D., učo 175764. Změněno: 16. 6. 2012 12:15.
Anotace
Elective single embryo transfer (eSET) is a current policy established by the embryologists interested in a human assisted reproduction (AR). This policy considers mother’s and neonate’s health which are otherwise endangered by the high rate of a multiple pregnancy. However, pregnancy outcome after eSET procedure is below a desired value thus novel techniques are sought around to improve the election of the embryo with the highest implantation potential. Capillary electrophoresis used for the amino acid profiling of spent culture media provides additional information about an embryo viability, can be miniaturized onto a chip thus implementation in AR laboratories is feasible. Method development and discussion are subjects of this contribution.
Anotace česky
Transfer jednoho vybraného embrya (eSET) je současná politika zavedená embryology zabývající se asistovanou reprodukcí. Tato politika zohledňuje zdraví matky i novorozence, které jsou jinak ohroženy riziky souvisejícími s relativně vysokou pravděpodobností mnohočetného těhotenství. Nicméně šance na těhotenství v případě eSET nedosahuje žádaných hodnot, a proto jsou hledány nové techniky, které by lépe vybraly embryo s nejvyšším implantačním potenciálem. Stanovení aminokyselin v použitých kultivačních médiích pomocí kapilární elektroforézy (CE) poskytuje dodatečné informace o životaschopnosti embrya. CE může být miniaturizována do podoby čipu, a její zavedení do rutinní praxe v laboratořích asistované reprodukce tak není nemožné. Předmětem tohoto příspěvku jsou vývoj metody a diskutování výsledků.
Návaznosti
FRVS/150/2012, interní kód MUNázev: Vypracování laboratorního cvičení zaměřeného na demonstraci vybraných prekoncentračních postupů v kapilární elektroforéze (Akronym: Prekoncentrace v CE)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Vypracování laboratorního cvičení zaměřeného na demonstraci vybraných prekoncentračních postupů v kapilární elektroforéze, G - Tvůrčí činnost studentů
GAP206/11/0009, projekt VaVNázev: Kapilární electroforéza jako nástroj pro metabolomické studie (Akronym: CE metabolomics)
Investor: Grantová agentura ČR, Capillary electrophoresis as a member of the metabolomic analytical toolbox
GBP206/12/G014, projekt VaVNázev: Centrum pokročilých bioanalytických technologií
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 18:30