KAŠPAROVSKÁ, Jitka, Ludmila KŘÍŽOVÁ, Tomáš KAŠPAROVSKÝ a Sylvie HADROVÁ. Study of soybean-derived isoflavones metabolism in the rumen of lactating dairy cows. In The FEBS Journal. 2011. ISSN 1742-464X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Study of soybean-derived isoflavones metabolism in the rumen of lactating dairy cows
Autoři KAŠPAROVSKÁ, Jitka, Ludmila KŘÍŽOVÁ, Tomáš KAŠPAROVSKÝ a Sylvie HADROVÁ.
Vydání The FEBS Journal, 2011.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Impakt faktor Impact factor: 3.790
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISSN 1742-464X
UT WoS 000292333102573
Změnil Změnil: prof. Mgr. Tomáš Kašparovský, Ph.D., učo 10078. Změněno: 11. 4. 2012 12:32.
Anotace
In order to study quantitative aspects of the isoflavones metabolism in the rumen, it is neccesary to quantify accurately their levels in rumen fluid. The objective of the study was to optimise and validate the HPLC method for the determination of isoflavones genistein, daidzein, glycitein and metabolite equol in bovine rumen fluid. The experiment was carried out on three lactating Holstein cows fitted with rumen cannulas. The experiment lasted 14 days and was divided into an adaptation period (10-d) followed by a 4-d collecting period. Cows were fed individually twice daily the diet based on maize silage, lucerne hay and supplemental mixture that contained extruded full-fat soya as a source of isoflavones. During the collecting period individual samples of ruminal fluid were taken in five time intervals – T0, T1, T2, T3 and T4, it is prior feeding and 2, 4, 7, 10 h post feeding, respectively. Extruded full-fat soya used in the study contained 377.9 mg/kg of daidzein, 558.2 mg/kg of genistein and 129.6 mg/kg of glycitein, resulting in average total isoflavones intake of 1330,8 mg/d (it is 456.0 mg/d of daidzein, 693.3 mg/d of genistein, 181. 5 mg/d of glycitein). Concentration of daidzein in the rumen fluid varied from 88.8 ug/L (T2) to 102.3 ug/L (T1) with an average value of 95.8 ug/L. Mean concentration of equol, a metabolite of daidzein, in rumen was 41.1 ug/L. The lowest concentration (19.4 ug/L) was found at T1 and then raised up to 56.2 ug/L (T3). Average concentration of genistein in rumen fluid was 237,4 ug/L. The lowest concentration (209.5 ug/L) was determined prior feeding (T0). Concentration of genistein in other collection times was relatively stable ranging from 241.6 to 248.0 ug/L. Concentration of glycitein was on average 22.4 ug/L and did not vary greatly among collecting times.
Návaznosti
MSM0021622413, záměrNázev: Proteiny v metabolismu a při interakci organismů s prostředím
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Proteiny v metabolismu a při interakci organismů s prostředím
MSM2678846201, záměrNázev: Uplatnění evropského modelu multifunkčního zemědělství v LFA oblastech České republiky
VytisknoutZobrazeno: 1. 5. 2024 19:55