DVOŘÁKOVÁ, Jana, Vojen LOŽEK, Michal HORSÁK a Vilém PECHANEC. Rozšíření suchozemských plžů v CHKO Bílé Karpaty – výsledek patnáctiletého snažení. In Zoologické dny Olomouc 2012, Bryja J., Albrechtová J. & Tkadlec E. (eds.): Sborník abstraktů z konference 9.-10. února 2012: 52. 2012. ISBN 978-80-87189-11-5.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Rozšíření suchozemských plžů v CHKO Bílé Karpaty – výsledek patnáctiletého snažení
Autoři DVOŘÁKOVÁ, Jana, Vojen LOŽEK, Michal HORSÁK a Vilém PECHANEC.
Vydání Zoologické dny Olomouc 2012, Bryja J., Albrechtová J. & Tkadlec E. (eds.): Sborník abstraktů z konference 9.-10. února 2012: 52. 2012.
Další údaje
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
ISBN 978-80-87189-11-5
Klíčová slova česky suchozemští plži, CHKO Bílé Karpaty, distribuční mapy, faunistické záznamy, fotografie ulit
Klíčová slova anglicky land snails, White Carpathian Mts., distribution maps, list of sites, shell photographs
Změnil Změnila: Mgr. Jana Dvořáková, Ph.D., učo 150434. Změněno: 10. 3. 2012 16:31.
Anotace
Malakofauna CHKO Bílé Karpaty byla dlouhou dobu poněkud přehlížena. Zájem malakologů se zaměřoval spíše na slovenskou stranu pohoří, kde se nacházejí malakologicky lákavá vápencová bradla. Situace se změnila až počínaje rokem 1996, tedy vyhlášením CHKO Bílé Karpaty Biosférickou rezervací UNESCO. Od té doby až do současnosti probíhal na území CHKO důkladný průzkum a ukázalo se, že přehlížení moravské části Bílých Karpat malakology bylo neopodstatněné. Nachází se tu množství pro měkkýše vhodných stanovišť, jako pralesovitý porost na Velké Javořině nebo pěnovcová prameniště, jejichž zastoupení nemá v okolních krajích obdobu. Byla zde nalezena pestrá škála druhů, které tu vytvářejí často unikátní společenstva. Dosud však neexistoval žádný ucelený přehled druhů suchozemských plžů nalezených v CHKO, většina dat dokonce nikdy nebyla publikována a údaje z několika míst stále chyběly. Zmiňované nedostatky vedly k myšlence vytvořit Atlas rozšíření suchozemských plžů CHKO Bílé Karpaty a završit tak snahu zúčastněných badatelů o bližší poznání malakofauny této jedinečné chráněné krajinné oblasti. Celkem bylo shromážděno více než 7000 záznamů o výskytu 104 druhů suchozemských plžů na 431 lokalitách v CHKO Bílé Karpaty. Tento soubor dat byl použit pro přípravu atlasu rozšíření, který vyšel na 124 stranách jako Supplementum 1 časopisu Acta Carpathica Occidentalis koncem roku 2011. Je tak první publikací, která podává komplexní přehled o současném stavu této živočišné skupiny v Bílých Karpatech. Poskytuje spolehlivé údaje o fauně suchozemských plžů tohoto území, informace o všech zaznamenaných druzích včetně kompletní fotogalerie, a především mapy jejich rozšíření se seznamy lokalit v CHKO. Nechybí ani kapitoly o hlavních společenstvech suchozemských plžů, historickém vývoji bělokarpatské malakofauny v poledové době a v neposlední řadě i zhodnocení jejího postavení v rámci západokarpatské oblasti.
Návaznosti
GAP504/10/0688, projekt VaVNázev: Vývoj biodiverzity a rozšíření měkkýšů střední Evropy v holocénu: rozdíly mezi klimatickými zónami ve vztahu k lidské kolonizaci
GD526/09/H025, projekt VaVNázev: Evolučně-ekologická analýza společenstev a populací
Investor: Grantová agentura ČR, Evolučně-ekologická analýza společenstev a populací
MUNI/A/0976/2009, interní kód MUNázev: Biodiverzita - analýzy biologických systémů různých úrovní a na různých škálách prostředí (Akronym: BIDA)
Investor: Masarykova univerzita, Biodiverzita - analýzy biologických systémů různých úrovní a na různých škálách prostředí, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 15. 7. 2024 12:56