k 2011

"Posvátná Indie" : Prezentace a reprezentace v sociálněvědním textu

FUJDA, Milan

Základní údaje

Originální název

"Posvátná Indie" : Prezentace a reprezentace v sociálněvědním textu

Název anglicky

"Sacred India" : Presentation and representation in a social-scientific text

Autoři

FUJDA, Milan (203 Česká republika, garant, domácí)

Vydání

Sociologie náboženství v datech, konference organizovaná Sekcí sociologie náboženství MČSS a Katedrou sociologie FF ZČU v Plzni, 2011

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Prezentace na konferencích

Obor

50000 5. Social Sciences

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Kód RIV

RIV/00216224:14210/11:00056158

Organizační jednotka

Filozofická fakulta

Klíčová slova česky

reprezentace;data;kvalitativní výzkum

Klíčová slova anglicky

representation; data; qualitative research

Štítky

Změněno: 11. 4. 2012 13:45, Mgr. Petra Georgala

Anotace

V originále

Nezáleží na tom, zda sociální vědec vychází z dat zaznamenaných během neformálních rozhovorů v rámci zúčastněného pozorování do terénního deníku, z nahrávek a přepisů individuálních nebo skupinových nestrukturovaných či polostrukturovaných rozhovorů nebo z rozličných textových záznamů (elektronické, tištěné nebo ručně psané povahy), které vznikly nezávisle na jejích aktivitách. Vždy tato data do jeho vlastního textu vstupují jako podklady k popisné reprezentaci a formulování analytických výroků. Mezi primární výpovědí a sociálněvědným textem tak dochází k celému řetězci transformací. Tyto transformace představují na jedné straně vlastní smysl vědecké práce, na straně druhé však představují řadu kroků, během nichž je velice snadné místo transformací nad primárními výpověďmi provést řady transformací v primárních výpovědích samotných. Jakým způsobem k tomu dochází, jaké to má důsledky pro kvalitu vlastní teoretické práce a jakým způsobem se s tímto problémem vyrovnat je předmětem tohoto konferenčního příspěvku.

Anglicky

Independently on the origin of the texts used as data in research, these texts enter into an anlysis and become variously intertwined with the analytical text writen by the researcher. In the process of writing the data undergo numerous transformations. Some of them are inevitable, in fact desired part of the scientific writing. Too often, however, the scientific text is less a result of the transformative work based on the data, and more the result of the transformations within the data. Or, to put it simply, of adapting, instead of respecting the data. Such a work of adaptation, instead of analysis, is based on discreet operations based simply on too easy acceptance of scientist's cultural presumptions and socialy shared orders of dicourse. How some of these presumptions and orders of discourse cause hradly noticeable, but analyticaly, politicaly and ethicaly important transformations within the data is demonstrated by some seemingly unproblematic notions related to Indian religions.

Návaznosti

MUNI/21/FUJ/2011, interní kód MU
Název: Současná kritika pojmu náboženství a její teoreticko-metodologické důsledky
Investor: Masarykova univerzita, Současná kritika pojmu náboženství a její teoreticko-metodologické důsledky

Přiložené soubory