ONDRAŠINOVÁ, Michaela. Spiritualita versus náboženství: Disciplinovaná teorie, nebo disciplinovaná data? In Sociologie náboženství v datech. 2011.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Spiritualita versus náboženství: Disciplinovaná teorie, nebo disciplinovaná data?
Název anglicky Spirituality versus Religion: Disciplined theory, or disciplined data?
Autoři ONDRAŠINOVÁ, Michaela (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Sociologie náboženství v datech, 2011.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 60300 6.3 Philosophy, Ethics and Religion
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/11:00056162
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky sociologie spirituality; náboženství; projekt Kendal; empirický výzkum
Klíčová slova anglicky sociology of spirituality; religion; the Kendal Project; empirical research
Štítky rivok
Změnil Změnila: Mgr. Michaela Ondrašinová, Ph.D., učo 64955. Změněno: 16. 3. 2012 23:36.
Anotace
Příspěvek se zaměří na souvislosti mezi konkrétním vymezením "spirituality" a designem a výsledky empirických výzkumů v sociologii náboženství. Vzhledem k tomu, že jedním z nejcitovanějších a také nejvíce napodobovaných empirických výzkumů náboženství a detradicionalizované (holistické) spirituality je tzv. Projekt Kendal Paula Heelase a Lindy Woodhead, budu se ve svém příspěvku soustředit na reflexi právě tohoto výzkumu, jeho předpokladů a jeho výsledků. Pokusím se ukázat, jak se určitá pozice autorů v debatě o sekularizaci promítá do jejich konstrukce spirituality i do jejich předpokladů o zásadně odlišné povaze spirituality a náboženství. Zaměřím se na to, jak se tyto teoretické předpoklady odrážejí v designu dotazníků, jež byly použity ke sběru dat v Kendalu, a tak i ve výsledných poznatcích o charakteru "náboženství" a "spirituality" v Kendalu. Příspěvek je mimo jiné zamýšlen jako podnět k reflexi toho, jaké alternativní obrazy náboženské situace v Kendalu (a případně v jiných lokalitách, v nichž byly realizovány výzkumy dle vzoru Projektu Kendal) jsou na základě dostupných dat myslitelné a obhajitelné.
Anotace anglicky
This conference contribution discussed the relation between definitions of "spirituality" and design and results of empirical researches in sociology of religion. It focused on the Kendal Project (conducted by Paul Heelas and Linda Woodhead) – one of the most cited empirical researches of religion and detraditionalized spirituality. By the example of this research project and its results, I dealt with interconnections between the authors' specific position within the secularization debate, their concept of spirituality (of subjective-life) and their suppositions of the radically differing nature of (subjective-life) spirituality and (life-as) religion. I discussed how these theoretical positions were reflected in the design of the questionnaires used in Kendal as well as in the resulting picture of "religion" and "spirituality" in Kendal. The contribution was meant as an impulse for discussion about alternative pictures of religious situation in Kendal (or potentially at other places) that would be thinkable and defensible on the basis of available empirical data.
VytisknoutZobrazeno: 3. 5. 2024 01:28