KONEČNÁ, Hana, Lukáš MULLER, Hana DOSOUDILOVÁ, David POTĚŠIL, Jana BURŠÍKOVÁ, Ondrej ŠEDO, Ivana MÁROVÁ a Zbyněk ZDRÁHAL. Exploration of Beer Proteome Using OFFGEL Prefractionation in Combination with Two-Dimensional Gel Electrophoresis with Narrow pH Range Gradients. J. Agric. Food Chem. WASHINGTON: American Chemical Society, 2012, roč. 60, č. 10, s. 2418-2426. ISSN 0021-8561. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.1021/jf204475e.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Exploration of Beer Proteome Using OFFGEL Prefractionation in Combination with Two-Dimensional Gel Electrophoresis with Narrow pH Range Gradients
Název česky Výzkum proteomu piva pomocí off-gel frakcionace v kombinaci s dvoudimenzionální gelovou elektroforézou v úzkých gradientech pH
Autoři KONEČNÁ, Hana (203 Česká republika, domácí), Lukáš MULLER (203 Česká republika), Hana DOSOUDILOVÁ (203 Česká republika, domácí), David POTĚŠIL (203 Česká republika, domácí), Jana BURŠÍKOVÁ (203 Česká republika, domácí), Ondrej ŠEDO (203 Česká republika, domácí), Ivana MÁROVÁ (203 Česká republika) a Zbyněk ZDRÁHAL (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání J. Agric. Food Chem. WASHINGTON, American Chemical Society, 2012, 0021-8561.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10406 Analytical chemistry
Stát vydavatele Spojené státy
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Impakt faktor Impact factor: 2.906
Kód RIV RIV/00216224:14740/12:00059650
Organizační jednotka Středoevropský technologický institut
Doi http://dx.doi.org/10.1021/jf204475e
UT WoS 000301407000004
Klíčová slova anglicky beer proteome; two-dimensional gel electrophoresis; OFFGEL prefractionation; mass spectrometry; Hordeum vulgare; Saccharomyces species
Štítky ok, rivok
Změnil Změnila: Olga Křížová, učo 56639. Změněno: 10. 4. 2013 17:43.
Anotace
Two-dimensional gel electrophoresis in combination with mass spectrometry has already been applied successfully to study beer proteome. Due to the abundance of protein Z in beer samples, prefractionation techniques might help to improve beer proteome coverage. Proteins from four lager beers of different origins were separated by two-dimensional electrophoresis (2-DE) followed by tandem mass spectrometric analysis. Initially 52 proteins mostly from Hordeum vulgare (22 proteins) and Saccharomyces species (25 proteins) were identified. Preparative isoelectric focusing by OFFGEL Fractionator was applied prior to 2-DE to improve its resolution power. As a result of this combined approach, a total of 70 beer proteins from Hordeum vulgare (30 proteins), from Saccharomyces species (31 proteins), and from other sources (9 proteins) were identified. Of these, 37 proteins have not been previously reported in beer samples.
Anotace česky
Dvoudimenzionáůní gelová elektroforéza v kombinaci s hmotnostní spektrometrií byla úspěšně využita pro studium proteomu piva. Aplikací off-gel frakcionace před samotnou 2D GE separací se podařilo zvýšit počet identifikovaných proteinů, přičemž bylo detekováno 37 proteinů, jejichž přítomnost ve vzorích piva nebyla dříve popsána.
Návaznosti
ED1.1.00/02.0068, projekt VaVNázev: CEITEC - central european institute of technology
LC06034, projekt VaVNázev: Regulace morfogeneze rostlinných buněk a orgánů
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Regulace morfogeneze rostlinných buněk a orgánů
QI91A069, projekt VaVNázev: Hodnocení potenciálu proteinů planých genotypů brambor pro využití ve šlechtění bramboru (Solanum tuberosum L.) a v biotechnologiích.
Investor: Ministerstvo zemědělství ČR, Hodnocení potenciálu proteinů planých genotypů brambor pro využití ve šlechtění bramboru (Solanum tuberosum L.) a v biotechnologiích, Udržitelný rozvoj agrárního sektoru
VytisknoutZobrazeno: 21. 9. 2024 22:05