2012
Exploration of Beer Proteome Using OFFGEL Prefractionation in Combination with Two-Dimensional Gel Electrophoresis with Narrow pH Range Gradients
KONEČNÁ, Hana, Lukáš MULLER, Hana DOSOUDILOVÁ, David POTĚŠIL, Jana BURŠÍKOVÁ et. al.Základní údaje
Originální název
Exploration of Beer Proteome Using OFFGEL Prefractionation in Combination with Two-Dimensional Gel Electrophoresis with Narrow pH Range Gradients
Název česky
Výzkum proteomu piva pomocí off-gel frakcionace v kombinaci s dvoudimenzionální gelovou elektroforézou v úzkých gradientech pH
Autoři
KONEČNÁ, Hana (203 Česká republika, domácí), Lukáš MULLER (203 Česká republika), Hana DOSOUDILOVÁ (203 Česká republika, domácí), David POTĚŠIL (203 Česká republika, domácí), Jana BURŠÍKOVÁ (203 Česká republika, domácí), Ondrej ŠEDO (203 Česká republika, domácí), Ivana MÁROVÁ (203 Česká republika) a Zbyněk ZDRÁHAL (203 Česká republika, garant, domácí)
Vydání
J. Agric. Food Chem. WASHINGTON, American Chemical Society, 2012, 0021-8561
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Obor
10406 Analytical chemistry
Stát vydavatele
Spojené státy
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Odkazy
Impakt faktor
Impact factor: 2.906
Kód RIV
RIV/00216224:14740/12:00059650
Organizační jednotka
Středoevropský technologický institut
UT WoS
000301407000004
Klíčová slova anglicky
beer proteome; two-dimensional gel electrophoresis; OFFGEL prefractionation; mass spectrometry; Hordeum vulgare; Saccharomyces species
Změněno: 10. 4. 2013 17:43, Olga Křížová
V originále
Two-dimensional gel electrophoresis in combination with mass spectrometry has already been applied successfully to study beer proteome. Due to the abundance of protein Z in beer samples, prefractionation techniques might help to improve beer proteome coverage. Proteins from four lager beers of different origins were separated by two-dimensional electrophoresis (2-DE) followed by tandem mass spectrometric analysis. Initially 52 proteins mostly from Hordeum vulgare (22 proteins) and Saccharomyces species (25 proteins) were identified. Preparative isoelectric focusing by OFFGEL Fractionator was applied prior to 2-DE to improve its resolution power. As a result of this combined approach, a total of 70 beer proteins from Hordeum vulgare (30 proteins), from Saccharomyces species (31 proteins), and from other sources (9 proteins) were identified. Of these, 37 proteins have not been previously reported in beer samples.
Česky
Dvoudimenzionáůní gelová elektroforéza v kombinaci s hmotnostní spektrometrií byla úspěšně využita pro studium proteomu piva. Aplikací off-gel frakcionace před samotnou 2D GE separací se podařilo zvýšit počet identifikovaných proteinů, přičemž bylo detekováno 37 proteinů, jejichž přítomnost ve vzorích piva nebyla dříve popsána.
Návaznosti
ED1.1.00/02.0068, projekt VaV |
| ||
LC06034, projekt VaV |
| ||
QI91A069, projekt VaV |
|