J 2012

Exploration of Beer Proteome Using OFFGEL Prefractionation in Combination with Two-Dimensional Gel Electrophoresis with Narrow pH Range Gradients

KONEČNÁ, Hana, Lukáš MULLER, Hana DOSOUDILOVÁ, David POTĚŠIL, Jana BURŠÍKOVÁ et. al.

Základní údaje

Originální název

Exploration of Beer Proteome Using OFFGEL Prefractionation in Combination with Two-Dimensional Gel Electrophoresis with Narrow pH Range Gradients

Název česky

Výzkum proteomu piva pomocí off-gel frakcionace v kombinaci s dvoudimenzionální gelovou elektroforézou v úzkých gradientech pH

Autoři

KONEČNÁ, Hana (203 Česká republika, domácí), Lukáš MULLER (203 Česká republika), Hana DOSOUDILOVÁ (203 Česká republika, domácí), David POTĚŠIL (203 Česká republika, domácí), Jana BURŠÍKOVÁ (203 Česká republika, domácí), Ondrej ŠEDO (203 Česká republika, domácí), Ivana MÁROVÁ (203 Česká republika) a Zbyněk ZDRÁHAL (203 Česká republika, garant, domácí)

Vydání

J. Agric. Food Chem. WASHINGTON, American Chemical Society, 2012, 0021-8561

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

10406 Analytical chemistry

Stát vydavatele

Spojené státy

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Odkazy

Impakt faktor

Impact factor: 2.906

Kód RIV

RIV/00216224:14740/12:00059650

Organizační jednotka

Středoevropský technologický institut

UT WoS

000301407000004

Klíčová slova anglicky

beer proteome; two-dimensional gel electrophoresis; OFFGEL prefractionation; mass spectrometry; Hordeum vulgare; Saccharomyces species

Štítky

Změněno: 10. 4. 2013 17:43, Olga Křížová

Anotace

V originále

Two-dimensional gel electrophoresis in combination with mass spectrometry has already been applied successfully to study beer proteome. Due to the abundance of protein Z in beer samples, prefractionation techniques might help to improve beer proteome coverage. Proteins from four lager beers of different origins were separated by two-dimensional electrophoresis (2-DE) followed by tandem mass spectrometric analysis. Initially 52 proteins mostly from Hordeum vulgare (22 proteins) and Saccharomyces species (25 proteins) were identified. Preparative isoelectric focusing by OFFGEL Fractionator was applied prior to 2-DE to improve its resolution power. As a result of this combined approach, a total of 70 beer proteins from Hordeum vulgare (30 proteins), from Saccharomyces species (31 proteins), and from other sources (9 proteins) were identified. Of these, 37 proteins have not been previously reported in beer samples.

Česky

Dvoudimenzionáůní gelová elektroforéza v kombinaci s hmotnostní spektrometrií byla úspěšně využita pro studium proteomu piva. Aplikací off-gel frakcionace před samotnou 2D GE separací se podařilo zvýšit počet identifikovaných proteinů, přičemž bylo detekováno 37 proteinů, jejichž přítomnost ve vzorích piva nebyla dříve popsána.

Návaznosti

ED1.1.00/02.0068, projekt VaV
Název: CEITEC - central european institute of technology
LC06034, projekt VaV
Název: Regulace morfogeneze rostlinných buněk a orgánů
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Regulace morfogeneze rostlinných buněk a orgánů
QI91A069, projekt VaV
Název: Hodnocení potenciálu proteinů planých genotypů brambor pro využití ve šlechtění bramboru (Solanum tuberosum L.) a v biotechnologiích.
Investor: Ministerstvo zemědělství ČR, Hodnocení potenciálu proteinů planých genotypů brambor pro využití ve šlechtění bramboru (Solanum tuberosum L.) a v biotechnologiích, Udržitelný rozvoj agrárního sektoru

Přiložené soubory

Konecna_J_Agric_Food_Chem_2012.pdf
Požádat o autorskou verzi souboru