HÉŽOVÁ, Renata, Julie BIENERTOVÁ VAŠKŮ, Milana ŠACHLOVÁ, Anna VAŠKŮ, Marek SVOBODA, Lenka RADOVÁ, Igor KISS, Rostislav VYZULA a Ondřej SLABÝ. Stanovení polymorfizmů v genech pro gluthathion-S-transferázy v souvislosti s chemoprotektivním účinkem fytochemikálií zeleniny rodu Brassica a jejich vliv na riziko kolorektálního karcinomu. In VII. Dny diagnostické, prediktivní a experimentální onkologie, XIX. Sjezd českých a slovenských patologů, XCVII. Diagnostický seminář české divize IAP, XIX. Sjezd české společnosti histologických laborantů. 2011. ISSN 1802-4475.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Stanovení polymorfizmů v genech pro gluthathion-S-transferázy v souvislosti s chemoprotektivním účinkem fytochemikálií zeleniny rodu Brassica a jejich vliv na riziko kolorektálního karcinomu.
Autoři HÉŽOVÁ, Renata, Julie BIENERTOVÁ VAŠKŮ, Milana ŠACHLOVÁ, Anna VAŠKŮ, Marek SVOBODA, Lenka RADOVÁ, Igor KISS, Rostislav VYZULA a Ondřej SLABÝ.
Vydání VII. Dny diagnostické, prediktivní a experimentální onkologie, XIX. Sjezd českých a slovenských patologů, XCVII. Diagnostický seminář české divize IAP, XIX. Sjezd české společnosti histologických laborantů. 2011.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Masarykův onkologický ústav
ISSN 1802-4475
Klíčová slova česky SNP; GST; Brassica; fytochemikálie; kolorektální karcinom
Změnil Změnila: Mgr. Petra Vychytilová, Ph.D., učo 211789. Změněno: 12. 6. 2012 14:30.
Anotace
Brassica je rod řádu rostlin křížatých, do kterého spadá například hlávkové zelí, čínské zelí, kapusta, květák či brokolice. Důkazy o chemoprotektivním efektu těchto rostlin potvrzují epidemiologické studie z celého světa, ve kterých byl potvrzen pozitivní vztah mezi konzumací tohoto druhu zeleniny a sníženým rizikem nádorových onemocnění různých lokalizací včetně tlustého střeva a konečníku. Předpokládáme, že polymorfizmy v biotransformačních enzymech druhé fáze - glutathion-S-transferázách vedoucí k jejich snížené aktivitě mohou být dalšími genetickými faktory, které utváří schopnost jedince mít prospěch z potenciálně chemoprotektivního účinku fytochemikálií obsažených v zelenině rodu Brassica a sníženému riziku vzniku kolorektálního karcinomu.
Návaznosti
MZ0MOU2005, záměrNázev: Funkční diagnostika zhoubných nádorů
NS10352, projekt VaVNázev: Význam mikroRNA v chemoprotektivním účinku fytochemikálií zeleniny rodu Brassica a vliv polymorfizmů jejich vazebných míst na riziko nádorového onemocnění tlustého střeva a konečníku
VytisknoutZobrazeno: 27. 4. 2024 00:04