J 2012

Food strategies in Central Moravia (Czech Republic) during Final Eneolithic : a case study of Corded Ware culture communities

KOLÁŘ, Jan, Ivana JAROŠOVÁ, Gabriela DRESLEROVÁ, Eva DROZDOVÁ, Miluše DOBISÍKOVÁ et. al.

Základní údaje

Originální název

Food strategies in Central Moravia (Czech Republic) during Final Eneolithic : a case study of Corded Ware culture communities

Název česky

Potravní strategie v pozdním eneolitu střední Moravy – komunity kultury se šňůrovou keramikou

Autoři

KOLÁŘ, Jan (203 Česká republika, garant, domácí), Ivana JAROŠOVÁ (203 Česká republika), Gabriela DRESLEROVÁ (203 Česká republika, domácí), Eva DROZDOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Miluše DOBISÍKOVÁ (203 Česká republika)

Vydání

Archeologické rozhledy, Praha, Archeologický ústav AV ČR Praha, 2012, 0323-1267

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

60102 Archaeology

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Kód RIV

RIV/00216224:14210/12:00057462

Organizační jednotka

Filozofická fakulta

UT WoS

000209071400002

Klíčová slova česky

strava; mikroabraze; SEM; archeozoologie; kultura se šňůrovou keramikou; společnost

Klíčová slova anglicky

diet; microwear; SEM; archaeozoology; Corded Ware culture; society

Štítky

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 5. 5. 2020 18:03, Mgr. Michal Petr

Anotace

V originále

In this paper we focused on the reconstruction of dietary behaviour and food culture in the population of the Corded Ware culture in Central Moravia. The data comes from sites at Ivanovice na Hané 3/2, Ivanovice na Hané 4 and Hoštice 4. The main aim of this study is to get data about diet and symbolic meals indicated in graves in the form of animal bones, and to compare our results with the common idea of sexual dimorphism in the societies of the Corded Ware culture. Buccal dental microwear analysis was performed in order to reconstruct the diet and the results were compared to the physical health of the whole population. The results indicate a mixed abrasive diet with a high ratio of meat intake. In any case, individual dietary behaviour varied and was most probably determined not just by nutritional needs, but also by rules, taboos and restrictions.

Česky

V předkládané studii jsme se zaměřili na rekonstrukci stravy a kultury jídla u populace kultury se šňůrovou keramikou na střední Moravě. Data pochází z lokalit Ivanovice na Hané 3/2, Ivanovice na Hané 4 a Hoštice 4. Cílem naší studie bylo získat údaje o konzumované stravě a stravě symbolické indikované v hrobech v podobě kostí zvířat a srovnat naše výsledky s běžně prezentovanou myšlenkou silného pohlavního dimorfismu ve společnosti kultury se šňůrovou keramikou. Reálná konzumovaná strava byla studována analýzou dentálních mikroabrazí, závěry byly následně srovnány s údaji o zdravotním stavu sledované populace. Výsledky ukazují na smíšenou abrazivní stravu s vysokým podílem masa. Strava jednotlivců se však lišila a pravděpodobně byla určována pravidly, tabu, zákazy či nutričními potřebami.

Návaznosti

GD404/09/H020, projekt VaV
Název: Moravskoslezská škola archeologických doktorských studií II
Investor: Grantová agentura ČR, Moravskoslezská škola archeologických doktorských studií II
MSM0021622427, záměr
Název: Interdisciplinární centrum výzkumů sociálních struktur pravěku až vrcholného středověku. Archeologický terénní a teoretický výzkum, využití přírodních věd, metodologie a informatika, ochrana kulturního dědictví
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Interdisciplinární centrum výzkumů sociálních struktur pravěku až vrcholného středověku

Přiložené soubory