2012
Food strategies in Central Moravia (Czech Republic) during Final Eneolithic : a case study of Corded Ware culture communities
KOLÁŘ, Jan, Ivana JAROŠOVÁ, Gabriela DRESLEROVÁ, Eva DROZDOVÁ, Miluše DOBISÍKOVÁ et. al.Základní údaje
Originální název
Food strategies in Central Moravia (Czech Republic) during Final Eneolithic : a case study of Corded Ware culture communities
Název česky
Potravní strategie v pozdním eneolitu střední Moravy – komunity kultury se šňůrovou keramikou
Autoři
KOLÁŘ, Jan (203 Česká republika, garant, domácí), Ivana JAROŠOVÁ (203 Česká republika), Gabriela DRESLEROVÁ (203 Česká republika, domácí), Eva DROZDOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Miluše DOBISÍKOVÁ (203 Česká republika)
Vydání
Archeologické rozhledy, Praha, Archeologický ústav AV ČR Praha, 2012, 0323-1267
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Obor
60102 Archaeology
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV
RIV/00216224:14210/12:00057462
Organizační jednotka
Filozofická fakulta
UT WoS
000209071400002
Klíčová slova česky
strava; mikroabraze; SEM; archeozoologie; kultura se šňůrovou keramikou; společnost
Klíčová slova anglicky
diet; microwear; SEM; archaeozoology; Corded Ware culture; society
Štítky
Příznaky
Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 5. 5. 2020 18:03, Mgr. Michal Petr
V originále
In this paper we focused on the reconstruction of dietary behaviour and food culture in the population of the Corded Ware culture in Central Moravia. The data comes from sites at Ivanovice na Hané 3/2, Ivanovice na Hané 4 and Hoštice 4. The main aim of this study is to get data about diet and symbolic meals indicated in graves in the form of animal bones, and to compare our results with the common idea of sexual dimorphism in the societies of the Corded Ware culture. Buccal dental microwear analysis was performed in order to reconstruct the diet and the results were compared to the physical health of the whole population. The results indicate a mixed abrasive diet with a high ratio of meat intake. In any case, individual dietary behaviour varied and was most probably determined not just by nutritional needs, but also by rules, taboos and restrictions.
Česky
V předkládané studii jsme se zaměřili na rekonstrukci stravy a kultury jídla u populace kultury se šňůrovou keramikou na střední Moravě. Data pochází z lokalit Ivanovice na Hané 3/2, Ivanovice na Hané 4 a Hoštice 4. Cílem naší studie bylo získat údaje o konzumované stravě a stravě symbolické indikované v hrobech v podobě kostí zvířat a srovnat naše výsledky s běžně prezentovanou myšlenkou silného pohlavního dimorfismu ve společnosti kultury se šňůrovou keramikou. Reálná konzumovaná strava byla studována analýzou dentálních mikroabrazí, závěry byly následně srovnány s údaji o zdravotním stavu sledované populace. Výsledky ukazují na smíšenou abrazivní stravu s vysokým podílem masa. Strava jednotlivců se však lišila a pravděpodobně byla určována pravidly, tabu, zákazy či nutričními potřebami.
Návaznosti
GD404/09/H020, projekt VaV |
| ||
MSM0021622427, záměr |
|