2012
B-cell activating factor (BAFF) – a new factor linking immunity to diet?
BIENERTOVÁ VAŠKŮ, Julie, Petr BIENERT, Filip ZLÁMAL, Josef TOMANDL, Martin FOREJT et. al.Základní údaje
Originální název
B-cell activating factor (BAFF) – a new factor linking immunity to diet?
Autoři
BIENERTOVÁ VAŠKŮ, Julie (203 Česká republika, garant, domácí), Petr BIENERT (203 Česká republika, domácí), Filip ZLÁMAL (203 Česká republika, domácí), Josef TOMANDL (203 Česká republika, domácí), Martin FOREJT (203 Česká republika, domácí), Marie TOMANDLOVÁ (203 Česká republika, domácí), Martin VAVŘINA (203 Česká republika, domácí), Jana KUDĚLKOVÁ (203 Česká republika, domácí), Zbyněk ŠPLÍCHAL (203 Česká republika, domácí) a Anna VAŠKŮ (203 Česká republika, domácí)
Vydání
Central European Journal of Medicine, 2012, 1895-1058
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Obor
30000 3. Medical and Health Sciences
Stát vydavatele
Polsko
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Impakt faktor
Impact factor: 0.262
Kód RIV
RIV/00216224:14110/12:00060623
Organizační jednotka
Lékařská fakulta
UT WoS
000304396200001
Klíčová slova anglicky
BAFF; Obesity; Dietary composition; Diet; Anthropometry
Příznaky
Mezinárodní význam
Změněno: 20. 8. 2012 11:26, Mgr. Michal Petr
Anotace
V originále
B cell activation factor (BAFF) is a recently discovered member of the TNF ligand superfamily secreted by adipocytes, previously linked to autoimmune and lymphoproliferative disease. The aim of this study was to investigate the relationship between BAFF plasma levels and the non-modified, usual dietary composition as well as obesity-related anthropometric parameters in a cohort of 58 obese and non-obese Central-European Caucasian individuals. We found that BAFF had an independent predictive role for percentage of body fat; moreover, BAFF levels were correlated with waist and hip circumference. BAFF plasma levels were also significantly correlated with investigated dietary composition based on the 7-day food records, as the BAFF levels correlated with the percentage of energy derived from the carbohydrates and with energy derived from the dietary fat. Our results suggest that BAFF may play a role in linking the immune status and metabolic response to diet.