J 2012

B-cell activating factor (BAFF) – a new factor linking immunity to diet?

BIENERTOVÁ VAŠKŮ, Julie, Petr BIENERT, Filip ZLÁMAL, Josef TOMANDL, Martin FOREJT et. al.

Základní údaje

Originální název

B-cell activating factor (BAFF) – a new factor linking immunity to diet?

Autoři

BIENERTOVÁ VAŠKŮ, Julie (203 Česká republika, garant, domácí), Petr BIENERT (203 Česká republika, domácí), Filip ZLÁMAL (203 Česká republika, domácí), Josef TOMANDL (203 Česká republika, domácí), Martin FOREJT (203 Česká republika, domácí), Marie TOMANDLOVÁ (203 Česká republika, domácí), Martin VAVŘINA (203 Česká republika, domácí), Jana KUDĚLKOVÁ (203 Česká republika, domácí), Zbyněk ŠPLÍCHAL (203 Česká republika, domácí) a Anna VAŠKŮ (203 Česká republika, domácí)

Vydání

Central European Journal of Medicine, 2012, 1895-1058

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

30000 3. Medical and Health Sciences

Stát vydavatele

Polsko

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Impakt faktor

Impact factor: 0.262

Kód RIV

RIV/00216224:14110/12:00060623

Organizační jednotka

Lékařská fakulta

UT WoS

000304396200001

Klíčová slova anglicky

BAFF; Obesity; Dietary composition; Diet; Anthropometry

Příznaky

Mezinárodní význam
Změněno: 20. 8. 2012 11:26, Mgr. Michal Petr

Anotace

V originále

B cell activation factor (BAFF) is a recently discovered member of the TNF ligand superfamily secreted by adipocytes, previously linked to autoimmune and lymphoproliferative disease. The aim of this study was to investigate the relationship between BAFF plasma levels and the non-modified, usual dietary composition as well as obesity-related anthropometric parameters in a cohort of 58 obese and non-obese Central-European Caucasian individuals. We found that BAFF had an independent predictive role for percentage of body fat; moreover, BAFF levels were correlated with waist and hip circumference. BAFF plasma levels were also significantly correlated with investigated dietary composition based on the 7-day food records, as the BAFF levels correlated with the percentage of energy derived from the carbohydrates and with energy derived from the dietary fat. Our results suggest that BAFF may play a role in linking the immune status and metabolic response to diet.

Přiložené soubory