ŠAŠINKA, Petr. Proměny osídlení na českém území ve 2. polovině 20. století v kontextu zásadních společenskopolitických událostí (s důrazem na vývoj obecního zřízení). Historická geografie. Praha: Historický ústav, 2012, roč. 38, č. 2, s. 299-333. ISSN 0323-0988.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Proměny osídlení na českém území ve 2. polovině 20. století v kontextu zásadních společenskopolitických událostí (s důrazem na vývoj obecního zřízení)
Název anglicky The changes of settlement in the Czech territory in the 2nd half of the 20th century in the context of major social-political events (with an emphasis on the development of municipal system)
Autoři ŠAŠINKA, Petr (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Historická geografie, Praha, Historický ústav, 2012, 0323-0988.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50000 5. Social Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14560/12:00060787
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
Klíčová slova anglicky Czech borderland; settlement; municipality; municipal system; desertion of settlements
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: Ing. Petr Šašinka, Ph.D., učo 206708. Změněno: 10. 9. 2012 20:41.
Anotace
Hlavním cílem předkládaného příspěvku je postihnout vývoj osídlení na našem území (analyzováno je tedy celé území dnešní České republiky) s pomocí zachycení změn v počtu obcí a jejich fungování (dostatečná ilustrativnost, lepší uchopitelnost a dostupnost statistických dat v porovnání s daty za sídla) ve 20. století v kontextu společenskopolitických událostí (a z nich vycházející legislativy). Tyto společenskopolitické události jsou zde chápány jako hlavní determinant změn. Celým příspěvkem se prolíná jak historicko-statistický, tak i regionálně-socioekonomický přístup. Analyzována je vazba systému veřejné správy a administrativního členění státu na sídelní strukturu (potažmo podobu sídel). Důraz je částečně kladen i na zánik sídel samotný, který se v současnosti dostává do popředí mnoha výzkumů. Nezbytnost tohoto do jisté míry ojedinělého komplexního (interdisciplinárního) přístupu k problematice se jeví i v souvislosti s lepším pochopením současné situace a budoucích vývojových tendencí. Celý příspěvek je doplněn několika ilustrativními případovými studiemi a grafickými výstupy.
Anotace anglicky
The article deals with the development of settlement in the Czech territory in the 2nd half of the 20th century. The emphasis is given on analyzing major social-political events in the context of the system of settlement by capturing changes in the number of municipalities and their functioning. There is mentioned a close relation between public administration system and the settlement structure as well. The entire text is intertwined both by historical and statistical, as well as socio-economical regional The article deals with the development of settlement in the Czech territory in the 2nd half of the 20th century. The emphasis is given on analyzing major social-political events in the context of the systém of settlement by capturing changes in the number of municipalities and their functioning. There is mentioned a close relation between public administration system and the settlement structure as well. The entire text is intertwined both by historical and statistical, as well as socio-economical regional approach.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 13:54